Matuz István tiszteletére

Egyetem

Országos Fuvolás Találkozóval köszönti professor emeritusát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara január 28-án. A Kossuth-díjas fuvolaművész ebben a hónapban tölti be hetvenedik életévét.
A fuvolás társadalom mestereként tekint Matuz Istvánra, aki megreformálta a hangszer megszólaltatási módját, új technikákat és hanghatásokat dolgozott ki, elsősorban a párizsi Zenei-Akusztikai Koordinációs és Kutatóintézetben töltött évei hatására.

– Matuz István már az 1970-es évek végén kísérletezően nyúlt a fuvolához. Az újfajta megszólaltatási lehetőségeket először saját játékába építette be, de azok hamar felkeltették a zeneszerzők figyelmét is, egyre többen próbáltak az új hanghatásokra építve darabot írni – mondta el Romos Zsolt fuvolaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Fafúvós nem önálló Tanszék tanársegédje.

A kortárs zene elhivatottja Matuz István, aki volt többek között a liége-i Opera de Wallonie szólófuvolása és az Országos Filharmónia szólistája. Ausztrálián kívül minden kontinensen koncertezett, közben pedig tanított Párizsban, Brüsszelben, Gentben, Amszterdamban, Sao Paoloban, Madridban, Londonban és Helsinkiben. Debrecenben 1975 óta vesz részt a növendékek képzésében.

Fuvolaművészi munkássága elismeréseként megkapta többek között a Liszt Ferenc-díjat, a Lajtha László-érmet, az Érdemes művész-elismerést, a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, a Kiváló művész címet és a Kossuth-díjat.

Hetvenedik életévét ebben a hónapban betöltő professor emeritusa tiszteletére Országos Fuvolás Találkozót rendez a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara január 28-án. Szombaton 11 órakor debreceni, kecskeméti, nyíregyházi és budapesti fiatalok adnak elő kortárs kamaraműveket az intézmény Liszt termében, majd 13 órakor Matuz István tart elődást „A fuvolajáték művészete” címmel. Ezt követően neves fuvolaművészek tolmácsolásában hangzik el a professzor Hat Studium című, szóló fuvolára írt sorozata, 16 órakor pedig meglepetés koncerttel köszöntik az ünnepeltet pályatársai: Madarász Iván, Sári József, Sáry László, Rózsa Pál, Dukay Barnabás és Szigeti István, valamint egykori és jelenlegi növendékei. Az országos találkozó 19 órakor Matuz István szólóestjével zárul, melyen Mogyorósi Éva zongoraművész, a Rézfúvós és Ütőhangszer nem önálló Tanszék mesteroktatója közreműködik.

unideb.hu