Első a legjobbak között

Egyetem

Könyvtári Minőség Díjat kapott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) a magyar kultúra napja alkalmából január 22-én Budapesten rendezett ünnepségen.
– Az egyetem könyvtára három innovatív szolgáltatását, az iDEa Tudósteret, az Debreceni Egyetemi Kiadó elektronikus jegyzeteit és a tudományos folyóiratok online megjelenését biztosító rendszert, a Métiszt mutatta be pályázatában. A benyújtott dokumentáció és a szakértői vélemények alapján a Könyvtári Minőségügyi Bizottság tett javaslatot az Emberi Erőforrások minisztere számára, aki úgy döntött, hogy 2017-ben a rangos szakmai elismerést – egyetemi könyvtárak közül elsőként – a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára kapja meg. A minőség iránti elkötelezettségünket mutatja, hogy könyvtárunk volt az első, amely 2011-ben elnyerte a Minősített Könyvtár címet, amely egyik előfeltétele volt a mostani sikeres pályázatnak – mondta az unideb.hu portálnak a díjátadás kapcsán Karácsony Gyöngyi főigazgató.
– Ez az elismerés jól mutatja, hogy beérett az elmúlt években, évtizedekben végzett munka gyümölcse. A döntéshozók pedig értékelték, hogy a hagyományokat tisztelve, de a mai kor igényeinek megfelelően működik az intézmény könyvtára, követve az egyetem által kijelölt utat, amelynek mérföldkövei a tradíció és az innováció – fogalmazott Jávor András oktatási rektorhelyettes, a Könyvtári és Kiadói Bizottság elnöke.

A Magyar Művészeti Akadémia Székházában, a Pesti Vigadóban tartott ünnepi eseményen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a Könyvtári Minőségi, a Balassa Péter-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Közművelődési Minőség Díjakat, valamint a Minősített Közművelődési Intézmény és Minősített Könyvtár címeket.

– A magyar kultúra jeles képviselőit ölelhetjük ma szívünkre, azokat, akik a tudás átadásának mélységeiben járatosak és a kultúra titkait közvetítik a haza minden szegletébe, áldozattal és hozzáértéssel végezve munkájukat – fogalmazott az elismerések átadása előtt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

– Mennyire sokféle megközelítéssel tudjuk szemlélni, hogyan hat a kultúra egy nemzet sikerességére és sorsára – mondta a Himnusz, nemzeti énekünk születésnapján köszöntőjében Hoppál Péter. Mi magyarok nemzetünk sorsának jobbra fordulását a magyar földtől, a magyar kultúrától várhatjuk – utalt Klebelsberg Kunó szavaira a kultúráért felelős államtitkár.

Ezt követően Hoppál Péter és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár adta át az elismeréseket.

– Minősített Könyvtárként végzett kiemelkedően magas minőségű, innovatív szolgáltatásai, szakmai tevékenysége elismeréseként a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára Könyvtári Minőségi Díjban részesült – hangzott a kitüntető cím átadása előtti méltatásban.

Az elismerést Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója vette át az államtitkártól.

unideb.hu