“FőnixFitt2017” – jövőre folytatjuk!

Egyetem

Sikeres volt a „FőnixFitt 2017”, melyet szombaton első alkalommal rendeztek meg a Főnix Csarnokban. Az érdeklődők a Debreceni Egyetem szakembereinek sporttudományi előadásain, valamint a SET-központ diagnosztikai és szűrővizsgálatain is részt vehettek.
A vártnál jóval többen, két és félezren látogattak el az egésznapos sportparádéra, melyet hagyományteremtő szándékkal szervezett a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter, valamint a Debreceni Sportcentrum Kft.

– A program népszerűsége bebizonyította, hogy szükség van az ilyen típusú rendezvényekre. Sikerült a város lakóit megmozgatni, és nemcsak azokat, aki rendszeresen sportolnak. A résztvevők közül sokan még csak keresik a számukra ideális mozgásformát, a Főnix Fitt pedig remek lehetőség volt nekik arra, hogy többféle edzést kipróbáljanak – fogalmazott Dékán Tamás, az MSE Klaszter Kft., az egyetem sporttal és életmóddal foglalkozó szervezeteket tömörítő klaszterének ügyvezetője. Az igazgató elárulta, hogy a sportbarátok mellett az edzők, a sztárfellépők és a kiállítók is a sportélet új színfoltjaként tekintettek az eseményre, így már tervezik a folytatást.

A sportnap tudományos hátterét a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) nyújtotta. A sportszerető közönség az intézet magasszínvonalú előadásain megismerhette azt, hogy milyen összetevőkön múlik az edzés sikeressége, mi vezethet edzésfüggőséghez, valamint szó volt az optimális versenyzői állapot pszichológiai hátteréről is.

Balogh László, a DESKI igazgatója kiemelte: a sporttudomány az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományág, ezért ennek eredményeit és az egyéni szempontokat figyelembe véve kellene kialakítani a helyes edzéstervet. A szakember az egyéni bánásmód elvére és a tudatos sportolásra, életmód-kialakítására hívta fel a figyelmet.

– Ha már időt szánunk a mozgásra, akkor fontos, hogy az edzést tudatosan tervezzük meg. Amikor valaki naponta sportol, de nem fejlődik, rossz élményei lesznek, és elmegy a kedve a mozgástól. A hatékony, eredményes edzéshez ezért elengedhetetlen, hogy az alapvető edzéselméleti, élettani ismeretekkel mindenki tisztában legyen – fejtette ki Balogh László.
Az eseményen rendkívül nagy volt az érdeklődés a Debreceni Egyetem fejlesztéseként megvalósult Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ standjánál, ahol majd kétszáz korszerű diagnosztikai és szűrővizsgálatot végeztek. A látogatók a hatékony egészségmegőrzés és a szakmailag megalapozott teljesítménynövelés érdekében csontsűrűség-, vérnyomás-, vércukorszint- és testösszetétel-mérésen végeztek és kipróbálhatták a funkcionális mozgásminta elemzést is.

unideb.hu