Esküt tettek a jövő agrárszakemberei

Egyetem

Csaknem kétszáz hallgató – köztük kilenc ecuadori és kilenc nagyváradi diák – vette át oklevelét szombaton, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar diplomaosztóján.
Alap- és mesterképzésben, valamint felsőoktatási szakképzésben végzett az agrárkaron az a 193 hallgató, aki szombaton a Debreceni Egyetem Díszudvarán kapta meg diplomáját. Komlósi István dékán köszöntőjében arra buzdította a jövő agrárszakembereit, legyenek büszkék arra, hogy az ország egyik legszínvonalasabb egyetemén szereztek oklevelet.
– A debreceni agrár-felsőoktatás 148 éves múlttal rendelkezik, mi hagyományainknak tudatában és a jövő kihívásainak ismeretében végezzük tevékenységünket. Oktatóink, kutatóink eredményességét jól mutatja a Quacquarelli Symonds World University Rankings listája, amelyen a Debreceni Egyetem a mezőgazdaságtudomány területén a világ 200 legjobbja közé került 2015-ben és 2016-ban is – ismertette Komlósi István.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyre nagyobb hangsúlyt fektet az angol nyelvű képzésekre, melyek közül legnépszerűbbek a környezetgazdálkodási agrármérnöki mester-, illetve az élelmiszermérnöki alapszak. A jelenleg itt tanuló 57 külföldi hallgató Finnországból, Franciaországból, Belgiumból, Romániából, Törökországból, Ecuadorból, Nigériából, Brazíliából, Kínából, Tunéziából, Indiából, Vietnámból, Mongóliából, Pakisztánból és Azerbajdzsánból érkezett.

Idén kilenc ecuadori diák fejezte be tanulmányait, akik Stipendium Hungaricum ösztöndíjból támogatott mesterképzésben vettek részt. Diplomájuk átvételekor jelen volt María del Carmen González, az Ecuadori Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete.

– Országom kormányával egyetértésben én magam is meg vagyok győződve arról, hogy az oktatás a siker kulcsa. Több programba is bekapcsolódtunk annak érdekében, hogy fiataljaink a legjobb képzést kapják, például itt, az önök nagy múltú egyetemén – fogalmazott María del Carmen González.

Az ecuadori nagykövet mellett részt vett a szombati ünnepségen Tőkés László, az Európai Parlament képviselője is, abból az alkalomból, hogy az agrárkar nagyváradi kihelyezett képzésén végzett kilenc hallgató is diplomát kapott.

– A Debreceni Egyetem segítségét kértük egy évtizede, miután a román hatóságok politikai okokból több akkreditációs kérésünket, így a mezőgazdasági képzésre vonatkozót is elutasították. Segítőkész partnerekre találtunk az önök egyetemén, így indulhatott el a kihelyezett tagozat a Partiumi Keresztény Egyetemen, ami áldást jelentett számunkra – mondta Tőkés László.

A diplomaosztó ünnepségen Dékáni Elismerő Oklevéllel, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának Oklevelével, illetve a Kerpely Kálmán Szakkollégium és a Tormay Béla Szakkollégium Tanúsítványaival ismerték el a kar oktatóinak, valamint kimagasló teljesítményt nyújtott hallgatóinak munkáját.

unideb.hu