Kézilabda nagyágyúk Debrecenben

Egyetem
Két világhírű kézilabda szakember Mats Olsson és Dejan Peric is előadást tart azon a konferencián, melyen Európa és hazánk legjobb kézilabda kapusai és edzői vitatják meg a szakág újdonságait a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem a kézilabda szakosztályának története több évtizedre nyúlik vissza. A DEAC férfi csapata 1980 tavaszán érte el első dobogós helyezését (bronzérmet) a MEFOB-on. Majd az akkori Ybl Miklós Műszaki Főiskola csapata az orvostan- és agráros hallgatókkal kiegészülve a következő évben is bejutott az országos négyes döntőbe. Ezt követően több mint 30 évet kellett várni az újabb sikerre, amely a 2013/2014-es tanévben egy MEFOB-ezüstérem formájában testesült meg.

A DEAC mint az egyetem klubja nemzeti versenyeken is folyamatosan szerepel. A 2011/2012-es évadban Hajdú-Bihar megye bajnokaként kivívta az NB II-es szereplés lehetőségét, azóta állandó résztvevője a harmadosztályú küzdelmeknek. Az idei évad célja a bajnoki cím megszerzése és egy osztállyal feljebb kerülés. Ezt is segíti az konferencia, amelyet hazánkban először rendeznek meg a Debreceni Egyetemen.

Bakos István, Jegenyés Alpár, Hoffmann László, Szatmári János, Pálinger Katalin, Farkas Andrea, Rácz Mariann, Herr Orsolya – és még hosszan sorolhatnánk azokat a kiváló kézilabda kapusokat, akik világ- és Európa-bajnoki címekkel öregbítették Magyarország hírét a sport világtérképén. Rajtuk kívül még több mint 100 elismert szakember érkezik november 17-én az egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjába (DESOK), hogy az évtizedek folyamán felgyülemlett szakmai kincset megosszák egymással.

– A magyar kézilabda kapus társadalomnak még sohasem adatott meg a lehetőség egy közös megjelenésre, eszmecserére, gondolkodásra, a saját tapasztalataik átadására a kapusképzés számára a formálás, a nevelés legfontosabb szempontjainak tisztázására. Ugyanakkor a kézilabda folyamatos gyorsulása, a megemelkedett támadásszám, a több kapura lövés egyre nagyobb feladatot ró a kapusokra – fogalmazott az egykori válogatott játékos Bíró Imre, a Debreceni Egyetem munkatársa.

A nemzetközi konferencia további célja, a különböző kézilabda kultúrák kapusedzéseinek megismerése és összehasonlítása azok filozófiáján és metodikáján keresztül. Az északi stílust Mats Olsson, a Svédországgal világ- és Európa-bajnok, spanyol klubjával BEK győztes, jelenleg a norvég női válogatott kapusedzője képviseli majd. A délszláv stílust pedig Dejan Peric, a klubjaival kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, KEK-győztes, a szerb férfi válogatott szövetségi kapitánya prezentálja előadásában.

– Ezzel a rendezvénnyel a sporttudományt és a gyakorlati kézilabdázást szeretnénk összekapcsolni. Elképzeléseinket a Magyar Kézilabda Szövetség is támogatja, hiszen az újonnan létrehozott Sporttudományi tanácsadó testülete éppen ezt a feladatot kapta – tájékoztatott Balogh László a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója.

unideb.hu