Áttörést hozhat a debreceni kutatás

Egyetem
HIV-fertőzött betegeken segíthet és a gombás tüdőfertőzések gyógyítására is alkalmas lehet a Debreceni Egyetem kutatói által tanulmányozott szer. A kísérletek eredményeit a neves Nature-lapcsaládhoz tartozó kiadványban publikálták.

A Debreceni Egyetem tudósa, Szentesi Péter által vezetett kutatócsoport vizsgálódásai forradalmi eredményeket hozhatnak gyógyításban. Az Élettani Intézet szakemberei több debreceni munkacsoporttal együttműködve azt tesztelték, ártalmas-e az emlősökre és megoldást jelenthet-e gomba okozta betegségek kezelésére az úgynevezett PAF, a Penicillium chrysogenum gomba által termelt gombaellenes fehérje.

A szert itthon Pócsi István, az egyetem Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének professzora és munkacsoportja kezdte el tanulmányozni néhány évvel ezelőtt külföldi és hazai együttműködő partnereikkel.
A Szentesi Péter által irányított tudóscsoport bebizonyította, hogy a PAF képes leküzdeni a tüdőben az Aspergillus gomba által okozott betegségét. Az egerekkel végzett tesztek során kiderült, hogy a PAF növelte az állatok túlélését és csökkentette a tüdejükben jelenlévő gomba mennyiségét.

Az eredmények megerősítik annak lehetőségét, hogy a PAF-ot további vizsgálatok után a humán gyógyászatban is bevezethessék.

unideb.hu