Halhatatlan sportoló a Debreceni Egyetemen

Egyetem Sport
A futballhoz mindenki ért, már csak ambíció és profi mentalitás kell – ezt vallja az olimpiai bajnok labdarúgó Dunai Antal. A Halhatatlanok Klubjának tagja az Olimpiai Akadémia programsorozat keretében tartott előadást a Debreceni Egyetemen.

– Nekünk még nem volt konditerem, mi reggeltől estig az utcán vagy a libalegelőn fociztunk. Ledobtunk két táskát, az volt a kapu, és arra játszottunk – így mesélt pályája kezdetéről Dunai Antal.

A Duna II néven legendássá vált sportoló háromszor volt gólkirály, nyert Ezüst- és Bronzcipőt és háromszor lett magyar bajnok. Játékosként egy szezont a Debreceni VSC-nél is eltöltött, és rövid ideig irányította is a Lokit. Erre az időszakra meleg szívvel emlékszik vissza.

– Nagy örömmel jöttem ide, hiszen félig debreceni vagyok. A pályafutásom végén fociztam is itt, akkor még a Nagyerdei stadionban tizenötezer ezer ember előtt játszottunk. Edzőként is próbálkoztam Debrecenben, öt játékosom is volt az 1996-os atlantai olimpián – büszkélkedett a kiváló sportszakember.

Játékosként és edzőként összesen öt olimpián vett részt. Az 1968-as mexikóvárosi olimpián tagja volt az aranyérmet, illetve 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet szerző magyar válogatottnak. Ezekről az élményeiről számolt be kedden a Debreceni Egyetem hallgatóinak.

– Amikor az ember nyakába olimpiai érmet akasztanak, az felülmúlhatatlan érzés, életem csúcspontja volt. Jó lenne, ha a magyar futball ismét kikerülne az olimpiára, vagy hazánk rendezhetné az ötkarikás játékokat 2024-ben – mondta a Halhatatlanok Klubjának tagja, aki a MOB és az Olimpia 2024 Sportolói Bizottságának tagjaként népszerűsíti Magyarországot világszerte.

Az Olimpia Akadémia következő rendezvényén Varga Tamás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó tart előadást „Olimpiák egy vízilabdázó szemszögéből” címmel november 15-én, kedden 16 órától az egyetem Főépületének X. termében.

unideb.hu