Új sportszakember Debrecenben

Egyetem
Rióból egyenesen a Debreceni Egyetem katedrájára érkezett Tatár András, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, az első hazai gyógylovas alapítvány megálmodója.

Torna, aerobik, lovaglás, fogyatékkal élők sportja – versenyzőként később szakedzőként, tanárként és sportvezetőként főként ezekkel a sportágakkal került kapcsolatba a Debreceni Egyetem új adjunktusa. Tatár András a Sporttudományi Koordinációs Intézet munkáját segíti ettől a tanévtől. A humánbiológiából diplomázott sportszakember oktatott egyetemen, dolgozott szakminisztériumban, majd meg sem állt Katarig, ahol a sportot nemzeti üggyé tették, a gazdaságfejlesztés egyik húzóágazatának tekintik és az országimázs-építés egyik legfontosabb eleme. Olyannyira, hogy a 2006-os Ázsiai Játékok előtt például mintegy 2,8 milliárd dollárból egy külön sportnegyedet építettek.

Tatár András lovastorna-versenyzőként találkozott a gyógylovaglással. Csapattársa fogyatékos kishúgán tapasztalt eredmények miatt elhatározta, hogy Magyarországon is meghonosítja a módszert. 1993-ban megalapította a Hippoterápia Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítványt. Az indulótőkét egy robogó elárverezéséből befolyt összeg adta, amelyet András az egyik versenyén nyert. A lovassporttól Katarban sem szakadt el, hiszen az Ázsia Játékok után a világ egyik vezető lovasközpontjának tartott Al Shaqab kötelékében dolgozott tovább tanácsadóként. Majd családja miatt visszaköltözött Magyarországra. Itthon nem sokat időzött, új meghívással a zsebében Brazília felé vette az irányt.

unideb.hu