Korszerű laborban oktatják a szerves kémiát

Egyetem
Mintegy 55 millió forintból alakították ki a Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének új hallgatói laboratóriumát a Kémia épületben, a Gyógyszerésztudományi Kar által korábban használt helyiségekből.

Elsajátíthatják az alapvető szintetikus szerves kémiai munkafolyamatokat a reakciók tervezésétől a kivitelezésen át a kapott termékek azonosításáig, egyszerű kémcsőreaciók segítségével vizsgálják a szerves alapvegyületek kémiai sajátságait, valamint természetes vegyületek izolálására alkalmazható módszerekkel is megismerkednek a hallgatók a Debreceni Egyetem Szerves Kémiai Tanszékének új oktató laboratóriumában.

– Az épület 1969-es átadása óta nem volt átfogó felújítás ezeknél az egységeknél, illetve a vegyészmérnök mesterképzés beindítása nyomán megnövekedett laborigény is elengedhetetlenné tette a fejlesztést – hangsúlyozta Somsák László. A Kémiai Intézet igazgatója kifejtette: a képzések magyar és angol nyelven is folynak, a tanszék hallgatói laboratóriumait a Természettudományi és Technológiai Kar alap és mester szakos hallgatói (kémia, bio-, és vegyészmérnök BSc, vegyész és vegyészmérnök MSc, osztatlan tanár), valamint a Gyógyszerésztudományi Kar gyógyszerész szakos hallgatói egyaránt használják. Az új laboratórium kialakítása összesen mintegy 400 diák színvonalas szerves kémiai oktatását teszi lehetővé.