Százéves az egyetemi könyvtár

Egyetem
Konferenciával, kiállítással, a könyvtár történetét bemutató kiadvánnyal állít emléket az elmúlt 100 évnek, és egyben meg is nyitja a könyvtártörténet nagykönyvének újabb fejezetét a Debreceni Egyetem centenáriumát ünneplő Egyetemi és Nemzeti Könyvtára.

Az egyetemi könyvtár története csaknem egyidős az intézménnyel: 1912-ben létrejött a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem, amely 1914-ben tartotta első tanévnyitóját három karral, mindössze 354 hallgatóval. A könyvtár megszervezése 1916-ban, Tisza István miniszterelnöksége alatt kezdődött, ebben az évben vette át megbízólevelét az első könyvtárigazgató, majd két év elteltével 1918 májusában mintegy tízezer kötettel nyílt meg az olvasók előtt a Simonffy utca 2/b-2/c. számú bérház második emeletén, ideiglenesen. Később a Korb Flóris tervei alapján megvalósított központi épületben a könyvtár kiemelt helyet kapott. Az akkorra már 100.000 kötetet meghaladó gyűjtemény 1932-ben költözött mai, végleges helyére.

A jubileumi programsorozat ünnepi üléssel kezdődik szeptember 30-án a Főépület Aulájában, ahol a köszöntők mellett visszaemlékezések és a 100 év történetét felidéző előadások hangzanak el, emellett emlékérmeket és emléklapokat is átadnak. Az ünnepség könyvbemutatóval és kiállítás-megnyitóval zárul a könyvtár nagyolvasótermében, ahol korabeli dokumentumok segítségével idézik fel az elmúlt 100 év legjelentősebb, legkiemelkedőbb eseményeit.

unideb.hu