Debreceni őssejtkutató sikerétől hangosak a nemzetközi szaklapok

Egyetem

Egyre több amerikai weboldalon számolnak be egy debreceni őssejtkutató által irányított kutatócsoport felfedezéséről ’áttörésként’ emlegetve azt.A Dehir.hu azt írja, a professzor a Debreceni Egyetemen végzett munkája mellett 2013 októbere óta az Amerikai Egyesült Államokban, a Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute nonprofit kutatóintézet floridai campusán is dolgozik. A cukorbetegség és az elhízás okait, genomikai hátterét és gyógymódjait kutató központ programvezetője.

Nagy Lászlót elmondta, a Molecular Cellben, a molekuláris biológia világvezető tudományos lapjában megjelent tanulmányukban azt írják le, hogyan azonosítottak egy új mechanizmust, mely felelős az őssejtek differenciálódásért.

A kutató hozzátette, az őssejtekből bármilyen sejt keletkezhet, a sejttípus kialakulását kívülről jövő jelek határozzák meg. Az úgynevezett OCT4 faktorról eddig úgy tartották, hogy csupán azért felelős, hogy az őssejt őssejt maradjon. Ők most azt bizonyították be, hogy ennek a faktornak kulcsszerepe van a differenciálódásért felelős folyamatokért. Ezzel a szövetspecifikus génkifejeződésnek alapvető molekuláris mechanizmusát tárták fel.

A kutatásnak többféle jelentősége van az őssejtkutatásban és az őssejt alapú gyógyításban.