Debreceni professzor az AE-ben

Egyetem

A Debreceni Egyetem professzorát, Győry Kálmán akadémikust is tagjai sorába választotta az európai tudósokat tömörítő Academia Europaea (AE).

Kilenc, a tudományos munkáját jelenleg Magyarországon végző magyar kutatót – közöttük akadémikusokat és az MTA doktorait – választott tagjai közé az Academia Europaea tanácsa legutóbbi ülésén, amely 173 új tagot választott. Az intézmény 1988-as megalapítása óta összesen 118 magyar tudós kerülhetett be a rangos testületbe.

Az intézménynek jelenleg csaknem 4000 tagja van, akiket az európai országok tudósai közül választanak – aktuális lakóhelyüktől függetlenül. Az Academia Europaea 22 szekciója a tudomány valamennyi ágát magában foglalja: a természettudományokat, az élettudományokat, valamint a bölcsészet- és társadalomtudományokat egyaránt.

Az intézmény célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.

unideb.hu