Mellkassebészet Debrecenben, európai színvonalon

Egyetem

Ismét megkapta az európai akkreditációt az egyetem Mellkassebészeti Osztálya, amely 2012-ben hazánkban elsőként nyerte el ezt a minősítést.

A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetének Mellkassebészeti Osztálya a progresszív ellátás részeként az Észak-alföldi Régióban csaknem másfél millió ember mellkassebészeti kezelését biztosítja, emellett az Európai Mellkassebész Társaság (ESTS) akkreditációja révén európai ellátóközpontként is működik.

Az intézetben évente mintegy 600 nagy mellkasi műtétet végez az a hatfős sebészteam, amely tavaly 2700 járóbeteget kezelt, valamit 3550 beteg szakkonzíliumát is ellátta. A beavatkozások háromnegyede a tüdőrákhoz kapcsolódó daganatsebészeti eljárás, negyedét pedig a nyelőcső-, a gátor üregi elváltozások-, a balesetekből adódó mellkassebészeti műtétek, mellkasdeformitási vagy légmell betegséggel kapcsolatos operációk adják. A műtétek felét a laparoszkópiához hasonló úgynevezett torakoszkópiás, minimálisan invazív videótechnikával végzik, ez az arány Európában csupán 22 százalék. A beavatkozás az apró bemetszések révén szebb kozmetikai eredményt, rövidebb gyógyulási időt jelent, ám a nyitott műtéttel egyenértékű sebészi megoldást nyújt.

– Az intézményben számos újdonságnak számító műtéti technika is elérhető, mások mellett az „okoskéssel” a tumor minél pontosabb eltávolítása válik lehetővé, illetve műtét közben is gyors visszajelzést kaphatnak a sebészek a vágás szintjének tumormentességről. Az osztály néhány éve kiépítette a telekommunikációs konzíliumi rendszert is, így a beteg mozgatása nélkül is segítséget tudnak nyújtani a mellkassebészek a társszakmák képviselőinek a kombinált esetek ellátásához – ismertette Takács István egyetemi docens, a mellkassebészeti osztály vezetője.

A 2012-ben elnyert minősítés óta eltelt időszakban rendszeres auditokon bizonyította az osztály, hogy továbbra is megfelel az európai színvonalú oktatási, gyógyítási és kutatási elvárásoknak, ezért az ESTS június elején Nápolyban tartott kongresszusán további három évre megkapta az akkreditációt, így a jövőben is az európai mellkassebész szakma által elismert ellátóhelyeként működhet. Az oklevelet Szabó Károly mellkassebész szakorvos ésVáradi Csongor szakorvosjelölt vette át.

– Az akkreditáció jelentősége elsősorban az, hogy az osztály könnyebben bekapcsolódhat az európai mellkassebészet vérkeringésébe: közös kutatási projektekben vehet részt, valamint a külföldi betegek ellátásában is szerepet vállalhat. A szakorvosképzés és a szakmai továbbképzési programok megvalósításában is keresik az európai központok osztályunkat – tette hozzá Takács István.

unideb.hu