Világversenyeken indulnak a Debreceni Egyetem sportoló klasszisai

Egyetem

Az uszonyosúszó világbajnokságra utazik Senánszky Petra és Kosina Gergő, Kozák Luca pedig kivívta az amszterdami atlétikai EB indulási jogát.

A Debreceni Egyetem uszonyosúszó kiválóságai, Senánszky Petra és Kosina Gergő a felnőtt világbajnokságon szerepelnek június 22- 28. között Görögországban. A két világklasszis nagyszerű formában vág neki a szerdán kezdődő viadalnak. Petra – aki harmadéves biológia szakos hallgató – három egyéni számban: 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban áll rajthoz, valamint váltóban. Szeretné saját világcsúcsait megdönteni Volos-ban, illetve olyan időt úszni, amivel kvalifikálhatja magát a jövő évi Világjátékokra.

Az építőmérnök szakon első évét most befejező Kosina Gergő 50 méteren búvár- és uszonyos gyorsúszásban indul, valamint 100 és 200 méteres távokon. A felnőtt és junior világbajnok, többszörös Európa-bajnok is azt mondta indulás előtt: csúcsot döntene, illetve a Világjátékokra való kijutást célozza meg. A debreceni egyetemisták a VB-t követően sem pihenhetnek sokat, hiszen néhány nappal később kezdődik az Univerisadé, az egyetemisták és főiskolások világeseménye, ugyancsak Görögországban. Senánszky Petra és Kosina Gergő azon a versenyen is képviseli Magyarországot, illetve a Debreceni Egyetemet.

Az első éves kémia szakos Kozák Luca is nagy megmérettetésre készül, miután egyéni rekorddal második lett a hétvégén 100 méteres gátfutásban a fővárosban megrendezett Budapest Openen. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétája 13,20-as időeredményének köszönhetően ott lehet a júliusi Európa Bajnokságon Hollandiában, csakúgy, mint a másik debreceni gátfutó, Kerekes Gréta.

Luca idén már részt vett a portlandi fedett pályás világbajnokságon, ahol összesen hat magyar sportoló indult. A fedett pályás országos atlétikai bajnokságon a 60 méteres gátfutás döntőjében nyújtott teljesítményével pedig egy 1979 óta fennálló utánpótlás csúcsot döntött meg.

unideb.hu