Kiss Lajos-díj a helynevek kutatásáért

Egyetem

Nyolc év után újra debreceni nyelvész vehette át a hazai személy- és helynévkutatókat kitüntető tudományos elismerését.
Póczos Rita egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem nyelvésze vehette át június 2-án a Kiss Lajos-díjat, mellyel két- vagy háromévente tüntetnek ki fiatal kutatókat. Az idén hatodik alkalommal kiosztott elismerést 2006-ban és 2008-ban ítélték oda debreceni nyelvészeknek. A Kiss Lajos akadémikus nyelvészprofesszor emléke előtt tisztelgő díj azt a 40 év alatti hazai vagy külföldi kutatót tüntethetik ki, aki a magyar történeti névkutatás területén jelentős eredményeket ért el.

– A kuratórium egyhangú véleménnyel döntött úgy, hogy eddigi tudományos munkája elismeréséül a Kiss Lajos-díjat 2016-ban Póczos Ritának, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék adjunktusának ítéli oda – jelentette be Hoffmann István, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Intézetének igazgatója, a díjat odaítélő bizottság elnöke.

Póczos Rita 2000-ben szerzett német nyelv és irodalom–magyar nyelv szakos tanári oklevelet a Debreceni Egyetemen, majd a Nyelvtudományok Doktori Iskola magyar nyelvészeti alprogramjában végezte doktori tanulmányait, 2016-ban nevezték ki egyetemi adjunktusnak. Kutatói pályáját a történeti helynévkutatás határozza meg, ez a tudományos érdeklődés már hallgatóként jellemezte őt: 1998-ban „Az Árpád-kori Borsod és Bodrog vármegye településneveinek nyelvi elemzése“ című dolgozatával az Országos Tudományos Diákköri Konferencián I. helyezést ért el, tanulmánya 2001-ben könyvként is megjelent.

– A kitüntetett megkülönböztetetten érdeklődik kutatásaiban a víznevek iránt, foglalkozott a Sajó, illetve a Garam és az Ipoly víznévrendszerének nyelvi rétegeivel. Ez a téma vezette el az Árpád-kor etnikai vizsgálatának problémaköréhez, a magyar névkutatás régóta művelt témájához is, amelynek elméleti szempontjai mellett a korabeli Borsod vármegye viszonyaira való alkalmazásának lehetőségeit és nehézségeit is bemutatta írásaiban. A nyelvi kapcsolatoknak a helynévrendszerekre gyakorolt hatását újabb kori helynévanyagon is vizsgálta – értékelte a díjazottat Tóth Valéria, a Kiss Lajos-díjról döntő kuratórium tagja, aki 2006-ban vehette át az elismerést és idén védte meg akadémiai doktori értekezését.

Póczos Rita a díjátadón elmondta: újabban Szent István korából származó írásos emlékek magyar nyelvű szórványaival foglalkozik az MTA–DE Magyar Nyelv- és Névtörténeti Kutatócsoportjának tagjaként, alapvetően a helyneveket, vízneveket, városok neveit kutatja, melyeknek olyan forrásértékük van, amik segítségével a magyarság korai történetére lehet következtetéseket levonni.

unideb.hu