Közös kutatás a louisianai egyetemmel

Egyetem

Tapasztalatcserét és közös kutatásokat tervez a Debreceni Egyetem szakembereivel az amerikai Louisianai Állami Egyetem alkancellárja.

John Russin a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karra látogatott, ahol a Élelmiszertudományi Intézet oktatói ismertették projektjeiket a lisztek, tejek minőségi vizsgálatától a táplálkozás és genetika kapcsolatán át egészen a szőlő kártevőinek kutatásáig. Az alkancellár leginkább az Állattenyésztési Intézet Nanofood Laborjában kifejlesztett fekete fokhagyma és az anyatejből előállított joghurt iránt érdeklődött.

– A debreceniekhez hasonló élelmiszertudományi programokon dolgozunk mi is Louisianában, ezért szeretnénk együttműködéseket kialakítani az itteni kollégákkal, ahogy tettük ezt már a nyitrai, a brnoi, a varsói és a krakkói egyetem szakembereivel is – mondta az alkancellár.

Ezt a szándékot megállapodásban is rögzítette John Russin és Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási kar dékánja.

– Az élelmiszertudomány mellett a növénytermesztés, az állattenyésztés és a vízgazdálkodás területén is keressük az együttműködési lehetőségeket. Oktatóink már az ősz folyamán bekapcsolódhatnak a louisianai egyetem kutatásaiba, illetve hallgatói csereprogramokat is indítunk a következő tanévtől – ismertette Komlósi István dékán.

John Russin megtekintette a kar tavaly átadott élelmiszeripari tanüzemét is, majd olyan Hajdú-Bihar megyei vállalkozásokhoz látogatott el, melyekkel az Élelmiszertudományi Intézet közös fejlesztési kutatásokat tervez.