Madárbarát Kert az egyetemen

Egyetem

Az országban elsőként hozott létre Egyetemi Madárbarát Kertet a Debreceni Egyetem a Böszörményi úti campus arborétumában.

A Madarak és Fák Napja alkalmából a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága, a Debreceni Egyetem vezetése és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület május 10-én ünnepélyes sajtótájékoztató keretében adta át az elmúlt félévben – hallgatói kezdeményezésre – létrehozott Madárbarát Kertet. A projektet csaknem félmillió forint saját forrásból valósította meg a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata.

– Az egyetem természet adta kötelessége az, hogy a társadalmat foglalkoztató problémák megoldásából kivegye a részét. Ebben megvan az egyetemnek a sajátos eszköztára, ami elsősorban a képzés és a kutatás vonalán figyelhető meg. A Madárbarát Kert a képzés és a kutatás szolgálatában is áll amellett, hogy a madarak és a kilátogatók is jól fogják érezni magukat, ha kijönnek a kertbe – fogalmazott a megnyitón Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A kert az Agrártudományi Központ Botanikus Kertjében kapott helyet. A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága, a Központ és a hozzá tartozó karok közel másfél éve ápolnak szakmai együttműködést, melynek kapcsán hallgatói közösségi kertet és a Zöld Pont Iroda és Közösségi Teret is létrehozták. Az együttműködés újabb állomását jelenti az átadott Madárbarát Kert, melynek kapcsán Komlósi István, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának főigazgatója elmondta: Mindig arra törekedtünk, ha valaki belép a böszörményi úti campusra, picit máshol érezze magát. Egy természetes környezetben, ahol várja egy gondozott park. Ez a park nemcsak az embereknek, de az állatoknak is egyfajta otthont biztosít. Szerencsések vagyunk, hogy ezen a területen majdnem minden szakunknak tudunk gyakorlóhelyet biztosítani. Célunk, hogy az ország második agrobotanikus kertjét hozzuk létre, Magyarországon honos fa és cserje fajokat idetelepítve, ezzel pedig további gyakorlóhelyet biztosítsunk a hallgatóknak.

A hallgatói kezdeményezésből, illetve a DE MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék szakmai segítségével kialakított mintakertben a környezetvédelmi bizottság tagjai mellett harminc természetvédelmi mérnök szakos hallgató is részt vett a munkában, összesen hetvenen dolgoztak a megvalósításon.

-Tizenöt évvel ezelőtt alapítottuk a természetvédelmi mérnök szakot országos szinten elsőként. Méltó megünneplése ennek a tizenöt évnek, hogy egy ilyen Madárbarát Kertet és ehhez tartozó szakmai berendezéseket bemutathatjuk az érdeklődőknek. Reméljük, hogy az embereknek, madaraknak és más állatfajoknak is a béke otthona lesz ez a kert. Nagyon örülök, hogy a tanszék oktatóival és hallgatóival hozzájárulhattunk ehhez – fogalmazott Juhász Lajos, a MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője.

A Madárbarát kert program egy – a különböző lakó – és munkahelyi környezethez alkalmazkodó – madárvédelmi módszertani gyűjtemény, melynek ötletét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fogalmazta meg. A program alapvetően a lakosság részére lett eredetileg létrehozva. Ma már családi házak, parkok, panelházak között is, több ezren alakítottak ilyen kerteket, ezt bővítették ki oktatási intézmények és munkahelyek számára is. Az országos projekthez felsőoktatási intézményként elsőként csatlakozott a Debreceni Egyetem.

– A bizottság a Természetes Egyetem program keretében már több madárgyűrűzést, madáretetést és etetőkészítést, illetve darulest szervezett a Hortobágyon. Régóta álmunk volt, hogy legyen egy természetvédelmi bázishelyünk, erre most kiváló lehetőséget kaptunk az Agrártudományi Központ Botanikus Kertjében – fogalmazott köszöntőjében Kövér László, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának oktatói társelnöke.

A mintakertben a madár-, illetve egyéb más természetvédelmi berendezések tárházát találjuk. A különböző madáretetők, itató és fürdőhelyen kívül megtalálható itt jóformán minden odútípus. Ezek mellett olyan eszközökkel ismerkedhet meg a látogató, mint a békavár, a süntanya, a fecskepelenka, a darázsgarázs, vagy a baglyok városi táplálkozását elősegítő egérvár.

A tanösvényszerűen kialakított kert egyetemi hallgatók és dolgozók mellett bárki számára ingyenesen látogatható.