Erasmus kavalkád külföldi diákoknak

Egyetem

A vizsgaidőszak előtt több száz hallgatót mozgattak meg a Hallgatói Önkormányzat külföldi diákoknak szervezett programjai.

Véradás, jótékonykodás, mini külügyi börze, országismereti vetélkedő – néhány példa az Erasmus-sal nálunk tanuló külföldi diákok eheti programjaiból.

Évek óta nagy hagyomány tavasszal a Social Erasmus Week és az International Event keretében hívják fel a Debreceni Egyetemen tanuló magyar és külföldi diákok figyelmét a jótékonykodásra és a segítségnyújtásra. A Social Erasmus Week az Erasmus Social Network (ESN) egyik legnagyobb programsorozata, amelyre karitatív programokkal készült május 2-6. között a Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottsága.

Az ESN küldetése, hogy az Erasmus Ösztöndíjjal hazánkba érkező fiatalokkal megismertessék a helyi társadalmi problémákat, és lehetőséget adjanak a segítségnyújtásra –mondta Bajnay Flóra, a bizottság Social Erasmus koordinátora. Idén az egészség, a szegénység és az oktatás témái álltak a középpontban.

A hétfői véradásra 40 lelkes fiatal, köztük 25 külföldi hallgató látogatott el, és a szigorú orvosi ellenőrzéseket követően a társaság több mint fele adhatott vért. Csütörtökön az „Adopt a family” akció keretein belül adománygyűjtésük eredményét adhatták át a Családok Átmeneti Otthonában élőknek. Az akció sikerét mutatja, hogy a hat kiválasztott család által összeírt kívánságlistát szinte maradéktalanul tudták teljesíteni, majd személyesen adták át az ajándékokat. Pénteken már az oktatással foglalkoztak az önkéntesek: az egyetemi óvodába látogattak, ahol angol nyelvű dalcsokorral lepték meg a kicsiket azt remélve, hogy a vidám program elősegíti a gyermekek angol nyelvtanulását.

Csaknem 200 hallgató részvételével idén hetedik alkalommal tartotta a DEHÖK Külügyi Bizottsága május 4-én az International Eventet hogy erősítse a hazai és külföldi hallgatók kapcsolatát, és népszerűsítse a nemzetközi mobilitási lehetőségeket. Ezért még egy mini külügyi börzét is a rendezvényre varázsoltak a Víztorony bejáratához a szervezők. Többek között az AEGEE, AIESEC, American Corner, CEIPES Hungary Egyesület, a del REY International Hungary, a Fullbright Education USA vagy a Hang-Kép Kulturális Egyesület és a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület is bemutatkozott a rendezvényen.

– Évről évre egyre több hallgató vesz részt a programokon, a magyarok is nyitottabbak, hogy megismerjék külföldi diáktársainkat, ez alkalommal nagy hangsúlyt fektettünk a középiskolás diákok meghívására, hogy kellő időben tudjanak tájékozódni a nemzetközi programokról, mobilitási lehetőségekről – fogalmazott Erdei Regina, a DEHÖK Külügyi Bizottságának elnöke.

A szervezők országismereti vetélkedővel, óriásbuborékokkal, társasjátékokkal, kézműves programokkal, sztereotípiák falával, jótékonysági sütivásárral és a diákok zenés-táncos produkcióival színesítették az idei International Eventet. Az est keretében az ESN Debrecen Photo Contest 2016 Spring című fotópályázat eredményhirdetése is megtörtént, ahol 60 pályázat közül választották ki a legjobb Erasmus pillanatot, Magyarország egy külföldi szemével, illetve Szimbolikus épületek Európában kategóriák győzteseit.

unideb.hu