Színpadon a természettudomány

Egyetem

Az innovatív tanári ötletek és újszerű gyakorlatok alkalmazása volt a téma a Természettudományos Tárgyakat Oktató Középiskolai Tanárok Fórumán.

A természettudományos gondolkodás elsajátításának fontosságára hívta fel a figyelmet a szombati fórum megnyitóján Pintér Ákos, a rendezvényt szervező Természettudományi és Technológiai Kar dékánja. Hozzátette: fontos, hogy a tanárok megfelelő gyakorlatokkal tudják megvalósítani ezt a folyamatot a mindennapi oktatásban az óvodától az egyetemig.

A természet nem szegi meg a törvényét – Célkitűzések és lehetőségek a természettudományos képzésben címmel Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója tartott előadást, melyben arról is beszélt, hogy az idei általános felvételi eljárásban 5,3 százalékkal több volt az intézményt választó elsőhelyes jelentkezők száma, mint 2015-ben, s a felvételizők körében a Természettudományi és Technológiai Kar a harmadik legnépszerűbb.

Az oktatási igazgató kiemelte: a Debreceni Egyetem 2016-2020-as időszakra vonatkozó Intézményfejlesztési Tervében foglalkozik a természettudományos képzések erősítésének lehetséges eszközeivel. Ilyenek például: a bemeneti követelmények emelése, a természettudományos tantárgyak óraszámának növelése, a természettudományos tanárképzés kiemelt támogatása, a PhD-képzés javítása.

Az idei fórum meghatározó témája volt a Színpadon a Természettudomány (Science on Stage) rendezvény kapcsán az innovatív tanári ötletek és újszerű tantermi gyakorlatok alkalmazása, melyhez kapcsolódóan Science on Stage fesztivál Magyarországon címmel a szervező bizottság képviseletében Fülöp Zsolt és Sükösd Csaba tartott előadást. Csatári László, a debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium oktatója pedig a londoni Science on Stage tapasztalatairól számolt be.

Tóth Szilvia, a Kutató Tanárok Országos Szövetségének alelnöke 10 éve a pedagógiai innováció szolgálatában című előadásában ismertette a szervezet tevékenységét. Varázsvár – Élménypedagógia és felfedeztető oktatás óvodától egyetemig címmel a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium pedagógusai: Jámbrik Katalin, Koncz Gábor és Tóth-Gál Zsuzsanna Napsugár tartottak előadást. A diáklaborok előtt álló lehetőségekről beszélt az Öveges laborok és németországi diáklaborok tevékenysége alapján Mikulás Domonkos, a kecskeméti Piarista Iskola tanára. Az Arany János Tehetséggondozó Programot pedig Veres Pál, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium oktatója mutatta be.

A Természettudományi és Technológiai Kar szeretné segíteni a középiskolai tanárok bejutását a Színpadon a Természettudomány fesztiválra, ezért a fórumon lehetőséget nyújtottak a tanároknak, hogy megismerkedjenek a kar intézeteiben végzett szakmódszertani fejlesztésekkel, amelyekhez csatlakozva, a TTK-val együttműködve is lehet pályázni a részvételre.