Katasztrófahelyzetek nyomában

Egyetem

A Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézete katasztrófa-etikai kutatásaihoz kapcsolódva rendez nemzetközi konferenciát Budapesten.

A Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézete katasztrófa-bioetikai témában nemzetközi hálózatépítésbe kezdett négy évvel ezelőtt, hogy feltérképezzék a téma szakértőivel a katasztrófák környezetében jelentkező etikai dilemmákat.

– A katasztrófa az ember vagy a természet által okozott súlyos esemény, amely olyan szintű károkat okoz a környezetben, emberi infrastruktúrában, hogy a helyi lakosság már nem tud azzal megküzdeni. Ekkor jelennek meg a nemzetközi humanitárius szervezetek, hogy segítsenek az ott élőknek – magyarázza Kakuk Péter, a Magatartástudományi Intézet adjunktusa, aki a nemzetközi együttműködés kutatásetikai munkacsoportjában képviseli a Debreceni Egyetemet.

A kutatók arra keresik a választ, hogy az alapvető kutatásetikai kérdések mennyire jelennek meg másképp katasztrófák környezetében, hogyan tudják akár oktatási eszközökkel segíteni a humanitárius szervezeteket.

– Példaként említhetjük Sierra Leonét, ahol nemrég ebolajárvány szedte áldozatait. A gyógyszervizsgálatoknak bonyolult szabályozása van, mégis egy ilyen esetben az a potenciális válasz, hogy vakcinákat teszteljünk, hátha megállítható a még tömegesebb pusztítás. Ez is mutatja, hogy katasztrófák idején a meglévő szabályozások csődöt mondhatnak, mert nagyon sürget az idő. A helyszínen dolgozó kutatóknak a munkakörülményei rendkívüliek, a mindennapi adatgyűjtést is nehéz kivitelezni – mutat rá egy tipikus katasztrófahelyzeti problémára Kakuk Péter.

A nemzetközi programban a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézetének szakemberei mellett filozófusok, bioetikusok, humanitárius szervezetek, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet és a WHO munkatársai egyaránt részt vesznek, április 21-22-én Global Justice and Vulnerability in Disaster Ethics címmel rendeznek ingyenesen látogatható konferenciát Budapesten a CEU-n (részletes program).