Vásárlás közben vércukrot is mértek

Egyetem

Három nap alatt mintegy hatszázan vettek részt a Debreceni Egyetem szakemberei által végzett szűrővizsgálatokon a Natural Expon.

Korai reggeltől késői estig sorban álltak az érdeklődők a Debreceni Egyetem standja előtt, ugyanis csütörtöktől szombatig nemcsak vásárolni lehetett a Fórumban. A bevásárlóközpont alsó szintje adott otthon a Natural Expo egészségkiállításnak, ahol a Debreceni Egyetem Klinikai Központja húsz egészségügyi szakdolgozóval és orvostanhallgatóval mért vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet, trigliceridértéket, illetve haskörfogatot az elmúlt hétvégén.

– Csaknem hatszáz látogató vett részt a szűrővizsgálatokon és a tanácsadásokon, valamint érdeklődött a klinikai vizsgálatokról. Különösen magas, 180 Hgmm-es vérnyomást és 15 fölötti vércukorértéket is mértek az ápolók, akik a családorvoshoz irányították tovább azokat, akiknél a normális tartománytól eltérő értékeket tapasztaltak – emelte ki Páll Dénes egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

A prevenció fontosságára hívta fel a figyelmet a Klinikai Központ a kiállításon, hiszen ezekkel az egyszerű vizsgálatokkal több olyan megbetegedés is kiszűrhető, amelyek későn felismerve akár a beteg életébe is kerülhetnek.