Így működik a campusok közötti bringa, az UniBike

Egyetem

Már működik a Debreceni Egyetem egyedülálló kerékpárkölcsönző rendszere, az UniBike. Íme a legfontosabb tudnivalók.

A Debreceni Egyetem területén négy ponton: az Auguszta telepen, a Böszörményi úti campuson, az Egyetem téren az Élettudományi Központnál és a Kassai úti campuson alakítottak ki tárolókat, ahol összesen kilencven kerékpár áll a hallgatók és dolgozók rendelkezésére.

A kölcsönzéshez minden egyetemi polgárnak szüksége van DEKa kártyára, amit a http://dekakartya.unideb.hu/ oldalon lehet igényelni. Mindössze a hálózati azonosítót (eduID kódot) és a jelszót kell megadni a honlapon, illetve mellékelni egy jó minőségű igazolványképet. A kártya két hét alatt készül el, az átvétel helyszínét az igénylő választhatja meg.

A DEKa kártya birtokában tudunk regisztrálni a www.unibike.hu oldalon, aminek egyszeri díja 300 forint. Ezt követően használhatjuk a kerékpárkölcsönző rendszert. Az első félóra minden esetben ingyenes, utána pedig minden megkezdett óráért 200 forintot kell fizetni. Válthatunk ugyanakkor féléves vagy éves UniBike-bérletet három, illetve ötezer forintért, mindkettő napi maximum 2×1 órás ingyenes utazásra jogosít.

A kölcsönzés folyamata a tárolóknál:
– a kezelőoszlop képernyőjének »:« jeléhez kell érinteni a DEKa kártyát
– megadni a kártya PIN-kódját az érintőképernyő billentyűzetén, majd megnyomni az OK gombot
– megadni a kiválasztott bicikli számát és megnyomni újra az OK gombot
– leemelni a kerékpárt 15 másodpercen belül

Kerékpár lezárása az út végén:
– a kerékpárt meg kell emelni a kormányánál
– behelyezni a zárba a dokkoló csapokat