Műszakis programozók „csatája”

Egyetem

Csaknem hetven hallgató vesz részt a Debreceni Egyetem Műszaki Karán március 23-án kezdődött háromnapos irányítástechnikai programozó versenyen.

A hazai műszaki felsőoktatás valamennyi intézményéből és még a szabadkai műszaki főiskoláról is érkeztek versenyzők a Debreceni Egyetemre. Összesen hatvannyolc diák méri össze tudását a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület huszonkettedik alkalommal meghirdetett rendezvényén.

A programozható irányítóberendezések professzoráról, Ajtonyi Istvánról elnevezett Országos Irányítástechnikai Programozó Versenyen huszonnégy csapat vesz részt Debrecenben, ahol harmadik alkalommal tartják a megmérettetést. Husi Géza, a Műszaki Kar dékánhelyettese emlékeztetett arra, hogy utoljára 2008-ban volt Debrecen a helyszín.

A hallgatók március 23-án írásbeli feladatsort kitöltve adnak számot a PLC, a programozható logikai vezérlő elméletének ismeretéről, majd csütörtökön és pénteken gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk.

A tesztekben mozgások, hajtások, vészműködések egyaránt szoktak szerepelni, a hallgatóknak gépipari és villamosipari automatizálásokat kell leprogramozniuk – tájékoztatott Bartha István, a szervezőbizottság elnöke, a debreceni műszaki kar mestertanára, aki hangsúlyozta: a verseny történetében ilyen sok, szám szerint huszonnégy csapat még nem indult egy alkalommal.

A verseny az egyetemisták karrierépítése szempontjából is eredményes lehet, a rendezvényen megjelenő támogató cégek előszeretettel csábítják magukhoz a legkiválóbb hallgatókat, akikre hazánkban és külföldön egyaránt kiemelkedő munkalehetőség vár. Ahogy Bartha István fogalmazott: Fél Európát Magyarország látja el a PLC szakértőivel.