A Debreceni Egyetem hallgatóinak két ötletéből is startup indult

Egyetem

A Debreceni Egyetem hallgatóinak két ötletéből is startup indult az elmúlt évben. Az ötletgazdákat, leendő vállalkozókat a DEViK segíti.

Egy webfejlesztő és egy funkcionális élelmiszerek előállításával foglalkozó céget jegyeztek be 2015-ben, melyek a Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő Innovatív Közösségének támogatásával jutottak el az ötlettől az életképes vállalkozásig. A klub azzal a céllal alakult egy évvel ezelőtt, hogy segítse a debreceni egyetemisták, pályakezdő diplomások innovatív ötleteinek magvalósítását.

– Vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgatókként azt láttuk, hogy tíz végzősből mindössze kettő tervez vállalkozást indítani. Mi azért fogtunk össze, hogy ez az arány javuljon, hogy az egyetemen felmerülő ötleteket felkaroljuk. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy minden startupnak szüksége van a mentorálásra, maga az ötlet nem elég – mondja Domán Csaba, a DEViK elnöke.

Klubtalálkozókon teremtenek kapcsolatot az ötletgazda egyetemisták és a profit szféra elismert képviselői között, bemutatnak sikeres kezdő- és nagyvállalkozókat, valamint megismertetik a hallgatókkal azt a vállalkozási ökoszisztémát, melyben egy cég elindulhat. Az életképessé érett ötletek megvalósítása érdekében pedig további partnerkapcsolatok kialakításában, a piacra lépésben is közreműködnek.

– Novemberben egy startup – standup versenyt is meghirdettünk, összejöveteleinken minden hónapban lehetőséget adunk három hallgatónak, hogy öt percben bemutassák innovatív elképzelésüket. A május 17-ére tervezett döntőn prominens befektetők, szakértők értékelik majd a döntőbe jutó hat ötletet, a győztes pedig előadhat a Hajdú-Bihari Napló TOP 100-as Klubjában, a megye legelismertebb cégvezetői előtt – teszi hozzá az elnök.

Következő klubtalálkozóját március 22-én, kedden 17 órától szervezi a DEViK a Kazánház Egyetemi Klubban. Előadást tart Fülöp Zsolt, a DELOG – Debreceni Logisztikai Központ és Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója, majd Süvöltős László, az SG Development és Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary képviseletében. A három ötletgazda egyetemistával pedig kerekasztal-beszélgetésen tárgyalják majd meg a továbblépés esélyeit.