Jó tanácsok karrierépítéshez

Egyetem

Márciustól új szolgáltatással, egyéni pályatanácsadással várják a diákokat a Hallgatói Karrierközpontban.

„Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, melyik a nekem való pálya e vidéken! Te vajon bele mersz nézni a pályatükörbe? Kíváncsi vagy, hogy milyen út vár rád? Vajon azt mutatná-e, hogy kreatív és energikus vagy? Vagy inkább azt látnád benne, hogy jól tűröd a monotóniát, és nagyon türelmes vagy?” Ezekkel a mondatokkal kezdődött az a felhívás, melyet a napokban kaptak kézhez a Debreceni Egyetem hallgatói. A Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja Hallgatói Karrierközpontjában új szolgáltatással várják az intézmény diákjait.

– A tréningek és egyéb programok alkalmával úgy láttuk, az egyetemi hallgatóknak szükségük lehet egy ilyen típusú segítségnyújtásra, amikor a karrierüket tervezik, ezért gondoltuk, hogy megszervezzük a tanácsadást – mondta Pogány Emese, a Karrierközpont vezetője.

Az érdeklődőket két különböző jellegű tanácsadással várják. Hétfőn és szerdán délelőtt az egyetem végzős pszichológushallgatói olyan tesztekkel, feladatokkal készülnek, amelyek a pályaorientáció önismereti vonatkozásait támogatják, feltárva azt a személyes szűrőt, amelyen keresztül a munka világára tekintünk.

– Az a tapasztalatom, hogy nagyon sokat gazdagodnak ők is azzal, ha a gyakorlatban is láthatják, milyen problémával küzdenek a fiatalok az életpálya tervezésekor, és hogyan alkalmazhatják a segítő beszélgetés során a tanultakat – tudtuk meg a hallgatókat koordináló Pásku Judit egyetemi docenstől.

Kedden és pénteken a Karrierközpont munkatársaitól „gyakorlatiasabb” témákban lehet tanácsot kérni: önéletrajzzal, motivációs levéllel és egyebekkel kapcsolatos dolgokat lehet kérdezni.

A tanácsadásra a karrier@unideb.hu címen emailben lehet jelentkezni, egy alkalom 50 perces, és a Debreceni Egyetem hallgatói számára térítésmentesen vehető igénybe. A hallgatók érdeklődése jóval meghaladta az előzetes várakozásokat: az üzenet kiküldését követően szinte azonnal, már a hosszú hétvégén is nagy számban kértek időpontokat. Március 21-én indult a szolgáltatás, mely a tervek szerint a vizsgaidőszak végéig vehető igénybe a Hallgatói Karrierközpontban.