Egyetemi díjazottak az ünnepen

Egyetem

A Debreceni Egyetem több munkatársa is magas rangú állami kitüntetést vehetett át március 15-e alkalmából Budapesten.

Széchenyi-díjat vett át Áder János köztársasági elnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől az Országház Kupolatermében március 15-én tartott ünnepségen Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője, egyetemi tanár. A professzor a szabadgyök-kutatás és az érbetegségek gyógyítása terén kiemelkedő tudományos tevékenysége, valamint a gyermekgyógyászat, különösen a kis súlyú koraszülöttek és veszélyeztetett újszülöttek magas színvonalú ellátása érdekében végzett lelkiismeretes gyógyítói és eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

Ugyancsak Széchenyi-díjjal tüntették ki Imre László irodalomtörténészt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének professor emeritusát. A szakember az irodalomtörténet, a műfajelmélet, az összehasonlító irodalomtudomány és kritika területén egyaránt jelentékeny életműve, különösen a XIX. és XX. századi magyar és orosz irodalom tekintetében egyedülálló tudományos munkája, illetve példaadó oktatói és intézményvezetői munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést.

 

A Magyar Érdemrend Középkeresztjét (polgári tagozat) vette át Prugberger Tamás, az állam- és jogtudomány doktora, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Gazdaságtudományi Kar óraadója, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Munka- és Agrárjogi Tanszékének professor emeritusa a jogtudományok, főként a munkajog és a szövetkezeti jog területén kiemelkedő, nemzetközi szinten is nagyra becsült tudományos életműve, valamint műhelyteremtő egyetemi oktatói munkája elismeréseként.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott Szepesi Kálmán az orvostudomány doktora, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának ortopéd szakorvosa. A professor emeritust a hazai ortopédia területén kimagasló tudományos pályája, a klinika fejlesztése érdekében végzett eredményes és elhivatott intézményvezetői tevékenysége, valamint a fiatal szakorvosjelöltek magas szintű képzését szolgáló oktatómunkája elismeréseként díjazták.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából március 11-én a Pesti Vigadóban adta át a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Bognár László egyetemi tanárnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika igazgatójának, az Idegsebészeti Szakmai Kollégium elnökének a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként.

Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Hegedűs Ida egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézet Kardiológiai Klinika Ambulancia és Echokardiográfiás Laborának vezetője.

 

Kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjat adományoztak Bényei Tamás kritikus, irodalomtörténész, esszéista, műfordítónak, a Debreceni Egyetem egyetemi tanárának.

 

Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Flaskó Tibor egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója.

 

Az egészségügy területén végzett eredményes, példamutató tevékenységért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Gál Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ápolási Igazgatóság ápolási igazgatója.

 

Az ültetvényszerű fatermesztésben alkalmazott technológiai eljárási rendszerek korszerűsítését is magába foglaló, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos munkája, illetve jelentős oktatói tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott Rédei Károly, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete tudományos tanácsadója, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék egyetemi tanára. A professzor Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől március 11-én a Várkert Bazárban vette át a díjat.

Szarukán István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének professzor emeritusa a növényvédelem egyetemi oktatásában 50 éven át végzett kiemelkedő élettevékenységének elismerésül Életfa emlékplakett ezüst fokozat miniszteri elismerő kitüntetésben részesült március 16-án a Földművelésügyi Minisztériumban.