Több jordán diák tanulhat Debrecenben

Egyetem

Egy állami ösztöndíjprogramnak köszönhetően a következő tanévben újabb száz hallgatót fogadhat Jordániából a Debreceni Egyetem.

A már meglévő oktatási, tudományos és kulturális kapcsolatok erősítésére született államközi megállapodás Jordánia és Magyarország között. A Stipendium Hungaricum program keretében hazánk olyan programot hozott létre, amely évente 400 jordán fiatal magyarországi tanulmányait támogatja ösztöndíjjal, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen végezhetnek angol nyelvű kurzusokat.

Az államközi kapcsolat részleteinek egyeztetésére négyfős jordán delegáció érkezett március 4-én a Debreceni Egyetemre, ahol Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatási Központ igazgatója és Jánosy Orsolya, a Nemzetközi Iroda vezetője fogadta a vendégeket.

A Debreceni Egyetemen jelenleg 83 jordán hallgató tanul, többségük, 42-en az orvosképzésben, 17-en a Műszaki Karon, valamint jogi, gazdaságtudományi, informatikai és természettudományi képzésekben.

A korábban vagy még jelenleg is itt tanuló diákok pozitív visszajelzéseinek köszönhetően máris hatalmas az érdeklődés az ösztöndíjas képzés iránt, de ehhez előbb szigorú alkalmassági és felvételi követelményeknek kell megfelelniük a pályázóknak.

A Stipendium Hungaricum államközi ösztöndíj-program keretében valamennyi angol nyelven oktatott képzés érkezhetnek hallgatók, a legnépszerűbbek – jelenleg az orvos-, egészségtudományi- és műszaki szakok. A távoli célok között szerepel egy magyar kulturális intézet, illetve egy magyar tanszék létrehozása Jordániában.