Március 15. a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Több helyszínen tisztelegnek az intézmény dolgozói és diákjai pénteken az 1848/49-es forradalom és szabadságharc áldozatai előtt.

A korabeli újságokat lehet lapozgatni egy-egy csésze forró tea mellett március 11-én 9 órától a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárak előterében, ahol a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának munkatársai alakítanak ki teázó sarkot. Az eseményhez kapcsolódó egynapos kiállítás tárlóiban archív újságokat mutatnak be, melyek másolatát a ’48-as teaház vendégei is kézbe vehetik, így korabeli dokumentumok alapján ismerhetik meg a szabadságharc eseményeit.

A Debreceni Egyetem ünnepi megemlékezése 10 órakor kezdődik a Főépület Aulájában. A rendezvényen beszédet mond Bartha Elek rektorhelyettes, valamint Kőmíves Péter Miklós az intézmény Doktorandusz Önkormányzatának elnöke. A Hortobágy Néptáncegyüttes műsora után pedig egyetemi tanári kinevezéseket, továbbá Rektori Elismerő Okleveleket, Kiváló dolgozói elismeréseket, valamint ösztöndíjakat adnak át.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma is megemlékezést tart pénteken az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából, a pallagi intézmény tanulói az iskolában ünnepelnek.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának diákjai is ünnepi műsorral készülnek délelőtt a Hajó után és a Kossuth utcán. Míg a Csengő utcai tanulók délután idézik fel a korabeli eseményeket az egyetem Aulájában.