Felnőni és megnyílni

Egyetem

Függetlenedés, felelősségvállalás, konfliktuskezelés – a felnőtté válásról nyílt interaktív kiállítás a Debreceni Egyetemen.

– A fiatalok többsége manapság nem rendelkezik létbátorsággal, és lelkileg sem érett az önálló, felelősségteljes életre. Ennek oka legtöbbször a családi nevelés, a felnőtt életre való felkészítés hiánya. Mi egy bátorító egyházi közösséget kínálunk, hogy ezeket a hiányosságokat betöltsük – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Felnőni és megnyílni című kiállítást az egyetem Böszörményi úti campusán.

A Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet szervezete az interaktív tárlatot, amely hat témát jár körül: az énkép kialakítása, az anyagi és a szülőktől való függetlenedés, a konfliktuskezelés, a párkapcsolatok és családalapítás, a hagyományos férfi és női szerepek, valamint a társadalmi felelősségvállalás. Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese szerint az egyetem feladata jelentősen megváltozott az elmúlt években, mert nemcsak oktatnia, hanem nevelnie is kell a hallgatókat. A fiataloknak ugyanis ma már sokkal több impulzussal kell megküzdeniük, emiatt kitolódott náluk az érés, a felnőtté válás folyamata.

– Példamutatás, értékrend-kialakítás, felelősségvállalás, jövőkép, énkép, közösségi szerepvállalás – az egyetemen tanultak ezeken a területeken hathat leginkább a hallgatók személyiségére. Ez a kiállítás is pontosan ezeket az értékeket erősíti a fiatalokban, ezért nagy örömmel fogadtuk – fogalmazott Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese.

A kiállítás anyagát a Szegedi Tudományegyetem Felnőtté válás kurzusának hallgatói, illetve a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet tagjai állították össze.

– Tulajdonképpen az igen népszerű kurzusunk anyagát láthatjuk most egy kiállítás formájában, így egyszerre akár több száz hallgatóhoz is eljuthat mondanivalónk – mondta Czagány Gábor, szegedi egyetemi lelkész, a kiállítás szervezője.

A Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet az Egyetemi Templom mellett immár egy éve a Kassai és a Böszörményi úti campuson is jelen van, hogy segítse a diákok lelki fejlődését.

– Szeretnénk, ha ez a kiállítás vitaindítóként, közös gondolkodásra serkentené a látogatókat – hangsúlyozta Kovács Gergő, a Böszörményi úti református egyetemi közösség lelkésze.

A kiállítás ezen a campuson február 19-ig látható a főépület aulájában, majd egy hétre átköltözik a Kassai útra is a Campus Hotel TV termébe. A vándor tárlat a Debreceni Egyetem Díszudvarán fejezi be útját, ahol március 7-11. között tekinthetik meg az érdeklődők.