Az orvosi eszközöktől a repülőgépekig

Egyetem

A gépészmérnöki duális képzés ipari partnereitől és hallgatóitól kérdezhetnek a felvételizők a Debreceni Egyetemi Műszaki Karának pályaválasztási napján.

Duális Felsőoktatási Fórum és Beiskolázási Nap címmel tart a pályaválasztást segítő szakmai napot január 27-én, szerdán a Debreceni Egyetem Műszaki Kara az Ótemető utcai campuson, ahol az egyetemi hallgatók által épített alternatív meghajtású járműveket, illetve a kormányszimulátort is kipróbálhatják az érdeklődők.

– A rendezvény célja, hogy a pályaválasztás előtt álló középiskolások, továbbá a szülők, az iskolaigazgatók, az osztályfőnökök személyesen találkozhassanak azokkal a vállalatokkal, amelyekkel a Műszaki Kar együttműködési megállapodást kötött, így első kézből tájékozódhassanak a duális képzés lényegéről, a jelentkezés módjáról – tájékoztatott Mankovits Tamás tanszékvezető-helyettes, a duális képzés kari felelőse.

A Debrecen Egyetem Műszaki Karán a 2015/2016-os tanévben indult el a duális képzés a gépészmérnöki alapszakon. Az első évfolyamon 9 vállalatnál összesen 19 gépészmérnök hallgató kezdhette el tanulmányait duális formában. A 2016/2017-es tanévre 14 vállalattal kötött a kar együttműködési megállapodást a duális képzésre a gépészmérnöki alapszakon.

A szerdai szakmai napon ezeket a vállalatokat is megismerhetik az érdeklődő diákok. A cégek jellemzően a járműiparban és a gépiparban érdekeltek, van köztük légzsákokat, illetve repülőgép-alkatrészeket gyártó vállalat, de találunk olyat is, amely az orvosi eszközgyártásban, az élelmiszer- és feldolgozóiparban, valamint a háztartási-vegyiparban tevékenykedik. (A kiállító vállalatok: Aventics Hungary Kft., Coloplast Hungary Kft., Diehl Aircabin hungary Kft., FAG Magyarország Ipari Kft., Hajdu Autotechnika Zrt., Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt., Manz Hungary Gépgyártó Kft., MSK Hungary Gépgyártó Bt., Robert Bosch Automotive Steering Kft., Takata Safety Systems Hungary Kft., Unilever Hungary Kft., ZF Hungária Kft.) A partnervállalatok standjainál a duális képzésben már részt vevő hallgatók is megjelennek, így a pályaválasztás előtt álló diákok kortársaiktól első kézből kaphatnak információkat.

A fiatalok mellett várják a duális képzés iránt érdeklődő vállalatokat is, akik megismerhetik az intézmény képzési modelljét. A rendezvény kitűnő lehetőséget nyújt az egyetem aktív hallgatóinak is, hogy a kiállító vállalatokkal (a későbbi potenciális munkaadókkal) felvegyék a kapcsolatot, és tájékozódjanak a különböző gyakornoki pozíciókról és álláslehetőségekről.

Program:
13:30 – 16:30 Duális partnervállalatok standjainak megtekintése (DE MK Aula)

14:00 Köszöntők (DE MK Aula)
Dr. Barcsa Lajos, alpolgármester (Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata)
Dr. habil Szűcs Edit, dékán (Debreceni Egyetem Műszaki Kar)
Miklóssy Ferenc, elnök (Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara)
Pappné Gyulai Katalin, igazgató (KLIK Debreceni Tankerület)
Tirpák Zsolt, főigazgató (Debreceni Szakképzési Centrum)

14:20 Gépészmérnöki alapszak duális formában a DE Műszaki Karán (U.0.01. előadó)
Dr. Mankovits Tamás, tanszékvezető-helyettes (DE MK duális felelős)

14:40 Motiváció és tapasztalatok a duális képzésre vonatkozóan (U.0.01. előadó)
Kiss Dávid, duális gépészmérnök hallgató (FAG Magyarország Ipari Kft.)

14:50 Duális partnervállalataink bemutatkoznak (U.0.01. előadó)

16:00 Kerekasztal-beszélgetés a duális képzés tapasztalatairól (részvétel előzetes meghívó alapján, Kari Tanácsterem, 1. em. 111-terem)