Természettudományok érdekesen

Egyetem

Debrecen ad otthont 2017-ben a Science on Stage természettudományos fesztiválnak, melyen több mint 300 tanár vesz részt Európából.

 

Debrecen városa nyerte el a Science on Stage fesztivál rendezésének jogát 2017 nyarán. A természettudományos tárgyakat tanító európai tanárok oktatási fesztiváljának fő célkitűzése, hogy ötleteket adjon a pedagógusoknak a fizika, kémia, biológia szerethetővé és érdekessé tételére a fiatalok számára. A Debreceni Egyetem a program társszervezője – hangzott el az Agóra Tudományos Élményközpontban tartott sajtótájékoztatón.

 

– A fesztivált az hívta életre, hogy megszerettesse, közelebb vigye a diákokhoz a természettudományos tárgyakat. Debrecen az a város, amely hisz a tudás és oktatás erejében, és ahol erős természettudományos képzés folyik – emelte kiPapp László. A polgármester köszönetet mondott Fülöp Zsoltnak, az Atomki igazgatójának azért, hogy elkötelezetten dolgozott a pályázaton.

 

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese hozzátette: a Debreceni Egyetem mindig elkötelezett volt a tudomány és oktatás iránt. Debrecenben közel 500 éve oktatnak pedagógusokat, akiknek legfontosabb feladatuk, hogy a fiatalokat ráébresszék, hogyan csodálkozzanak rá a világ dolgaira. A tudományt nem lehet másképpen tanítani – fejtette ki a professzor, aki szerint az is nagyon fontos, hogy a kor szellemiségéhez, a gyerekek befogadóképességéhez igazodjon mindez.

 

Somogyi Béla, az Agóra ügyvezetője azért tartja fontosnak a Science on Stage fesztivált, mert egy statisztika szerint a mai 15 éveseknek hazánkban csupán 0,9 százaléka gondolja vonzónak a tanári pályát. Ebben a helyzetben pedig különösen fontos, hogy a fiatalok ráébredjenek a természettudományok érdekességeire.

 

A Science on Stage fesztivált kétévente rendezik meg általános és középiskolai tanárok részvételével, akik kiállításokon, műhelymunkákon és színpadi bemutatókon prezentálják innovatív tanítási ötleteiket. A találkozónak 2017. június 29-e és július 2-a között a Kölcsey Központ ad otthont, a rendezvényt megelőző évben a nemzeti fesztivált pedig 2016. október 7-9. között az Agórában tartják.

 

Bővebb információ a rendezvényről az esemény weblapján, illetve ide kattintva érhető el.