Képzett fiatalokat keres az agrárium

Egyetem

A Debreceni Egyetem jövő évi agrárképzési kínálatát ismerhették meg középiskolások a Böszörményi úti campuson december 9-én, szerdán.

– A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara rendszerben gondolkodik, ezért képzési palettája a talajtól egészen az élelmiszer-előállításig terjed. A széleskörű ismeretanyagra egyre nagyobb az igény a mezőgazdaságban, hiszen generációváltás zajlik, szükség van a jól képzett fiatal szakemberekre az ágazatban – hangsúlyozta köszöntőjében Komlósi István dékán a beiskolázási nyílt napon.

Komlósi István a több száz érdeklődő fiatalnak elmondta, hogy a debreceni a hazai mezőgazdasági karok rangsorában az első három között szerepel, világviszonylatban pedig benne van az első kétszázban. Kiemelte, hogy az itt folyó képzésben meghatározó szerepe van a gyakorlatnak, a saját tangazdaságok mellett tizenöt kihelyezett tanszék is működik vállalkozásoknál, illetve a hazai agrár felsőoktatási intézmények között a második helyen áll az intézmény a duális képzésben résztvevő hallgatók számát tekintve.

Alap- és mesterszakokon, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben és doktorképzésben kínál lehetőségeket a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a 2016/17-es tanévre, ezeket mutatták be az érettségi előtt álló fiataloknak az Aulában.

– Alapképzésben nyolc államilag támogatott szakra: állattenyésztő, élelmiszer-, kertész-, környezetgazdálkodási agrármérnök vagy mezőgazdasági, növénytermesztő, természetvédelmi, illetve vadgazda mérnöknek jelentkezhetnek – sorolta Juhász Csaba oktatási dékánhelyettes.

A középiskolások az agráros hallgatói életbe is bepillanthattak: a HÖK vezetői a gólyatábor, a gólyabál, a felezés és a sárgulás emlékeit elevenítették fel. Egy korábban itt végzett hallgató pedig saját tapasztalatait osztotta meg a diákokkal, egy sikeres sárrétudvari vállalkozás vezetőjeként, leendő tulajdonosaként ő is úgy látja: elkötelezett munkaerőből hiány van a mezőgazdaságban.