Folytatódik a Science Café

Egyetem

A szatmári svábok életébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők az egyetem tudományos előadássorozatának következő programján.

Kultúrák találkozásában – A szatmári svábok néprajza címmel tart előadást Marinka Melinda, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének tudományos segédmunkatársa, az MTA DE néprajzi kutatócsoport tagja az egyetem tudományos sorozatának következő programjában.

– A történelmi Szatmár megyébe betelepült svábok és utódaik életére számos kulturális, gazdasági, társadalmi és környezeti tényező gyakorolt hatást napjainkig, amelynek eredményeként kialakultak, majd átalakultak és megújultak a szatmári svábok kulturális sajátosságai. Előadásomban ezt a folyamatot a szatmári svábok 19–20. századi népi kultúrájának karakterjegyein keresztül mutatom be. A 20–21. század fordulóján megfigyelhető közösségi újjáéledés vonatkozásában pedig a népi kultúra nyomait ismertetem – avatta be az unideb.hu portált a részletekbe Marinka Melinda.

A Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Időpont: 2015. december 2. szerda 17 óra
Helyszín: Libri Könyvesbolt (Debrecen, Fórum, Frei Kávézó)