Erősödő nemzetközi kapcsolatok

Egyetem

Két nap alatt két távoli ország – a Dél-afrikai és az Ecuadori Köztársaság – magyarországi nagykövete is látogatást tett a Debreceni Egyetemen.

Az intézményben jelenleg tanuló hat dél-afrikai köztársaságbeli diák közül négy orvostudományi tanulmányokat folytat, ketten pedig a Népegészségügyi Karra járnak. Többek között a diákokkal való kapcsolattartás volt a november 24-i nagyköveti látogatás elsődleges célja, de Johann Marx emellett megbeszélést folytatott a Debreceni Egyetem vezetőivel is, hiszen az intézmény 2015 szeptemberében Erasmus+ nemzetközi kredit-mobilitási pályázatot adott be, amely az egyik potenciális partnerintézményként a nyolcezres hallgatói létszámú Rhodes University-t jelölte meg. A megbeszélésen elhangzott: a DE Matematika Intézetének több évre visszanyúló kapcsolata van az országgal, így 2013 óta több projektben működtek együtt egy ottani egyetemmel, és rendszeres az oktatók, valamint PhD-hallgatók cseréje. A cél a jelenlegi kapcsolatok további bővítése, ennek jegyében tartott előadást a nagykövet az Állam- és Jogtudományi Karon.

A Magyarország Kormánya által alapított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 47 ecuadori hallgató tanul hazánkban, közülük heten a Debreceni Egyetemen. Valamennyien a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar hallgatói, velük személyesen is találkozott november 25-i látogatásán María del Carmen González. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes és Jánosy Orsolya, a Nemzetközi Iroda vezetője fogadta a Főépületben a nagykövet asszonyt, aki látogatást tett az Egyetem téri campuson, majd vendégül látta honfitársait.

Bár az egyetem kapcsolata elég új keletű a dél-amerikai országgal, abban mindkét fél egyetértett, hogy van lehetőség az együttműködés bővítésére, többek között közös Erasmus+ pályázat benyújtásával.

A Debreceni Egyetemen a 2015/16-os tanév első felében 106 országból 4262 külföldi diák folytatja tanulmányait.