A túlnépesedésről tabumentesen

Egyetem

Napjaink egyik legégetőbb civilizációs kérdésére keresték a választ a Debreceni Egyetem diákjai a hallgatói önkormányzat programján.

A népvándorlás, és az ezáltal okozott civilizációs válság problémájának megoldását vizsgálta az intézmény Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága Simonyi Gyulával, a BOCS Alapítvány elnökével november 17-én. Az Auditorium Maximumban tartott teltházas előadáson a témával releváns tudományterület (biológia, jog, közgazdaságtan, társadalomtudomány, teológia, történelem) neves képviselői is részt vettek.

– Bizottságunk a környezetvédelmi szemléletformálás mellett fontosnak tartja, hogy felhívjuk a hallgatók figyelmét a minket körülvevő társadalmi problémákra, ezek hátterére. Látnunk kell, hogy a túlnépesedés egy rendkívül összetett, sokrétű probléma, amely nemcsak közvetetten, de közvetlenül is nyomást gyakorol a környezetünkre, a természeti értékekre. Simonyi Gyula előadásának elsődleges célja a gondolatébresztés volt, amelyet csak fokoztak a különböző tudományterületekről invitált díszvendégeink hozzászólásai – fogalmazott Kövér László, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság oktatói társelnöke.

Simonyi Gyula több évtizedes tapasztalattal, kutatói múlttal rendelkezik a túlnépesedés és egyéb civilizációs problémákkal kapcsolatban. Előadásában felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy az alapvető és egyben legfőbb problémát a túlnépesedés jelenti. Ennek következtében a Föld egyre élhetetlenebbé válik, hiszen az emberiség rohamosan kezdi felélni tartalékait. Véleménye szerint a megoldás kulcsszava a tudatosságban, az ésszerű családtervezésben rejlik. Ennek egyik kardinális pontja, hogy a fejlődő államokban minél szélesebb körben biztosítani kellene a nők fogamzásgátláshoz való jogát és gyakorlatát. Ezáltal hosszú távon egy olyan életszínvonal- és életminőségbeli változás következhetne be, amely talán megoldást jelentene napjaink számos civilizációs krízisére.