50 millióért vesz csúcsminőségű zongorát az Egyetem

Egyetem

Hamarosan nemzetközi szintű, csúcsminőségű hangszerrel, egy Steinway zongorával gazdagodik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.

– A Zeneművészeti Kar több mint két évtizedes célkitűzése egy csúcsminőségű hangversenyzongora beszerzése. Ez a karon folyó zongoratanár és zongoraművész képzésnek olyan alapfeltétele, amely lehetővé teszi, hogy a nemzetközi zenei felsőoktatásban versenyképesen jelenhessünk meg. A hangszer tehát az oktatás szempontjából döntően fontos, emellett minőségi változást hoz a debreceni koncertéletben azzal, hogy igényes lehetőséget tudunk a jövőben nyújtani neves művészek hangversenyeihez – mondta az unideb.hu portál kérdésére Duffek Mihály dékán.

A hangszer különlegessége hangzási minőségének kiemelkedő mivoltában határozható meg. Mind a hangszer érzékeny és precíz mechanikai szerkezete, mind más építési sajátosságai olyan akusztikai lehetőséget kínálnak, amellyel minőségileg gyökeresen más koncertélmény érhető el, mint jelenleg. Nem véletlen, hogy a nagyrészt kézzel készülő, egyedi gyártású példányok nagyon keresettek a világban, strapabíró, minőségüket hosszú ideig megtartó hangszerek, semmilyen tekintetben nem jelentenek korlátot a zongorista számára: amit a művész tud, azt a zongora korlátok nélkül képes megvalósítani.

– A kifejezetten hangversenytermi körülményekre tervezett és gyártott zongora a hamburgi Steinway gyárban készül, amelynek jelenleg egy európai és egy amerikai részlege van, a kettő közül – a tapasztalat szerint – a hamburgi gyár készíti a jobb minőségű modelleket. Izgalommal várjuk a napot, 2016. január 21-ét, amikor a gyár mintatermében, Hamburgban teszünk látogatást, és az ott kiállított példányok közül kiválasztjuk azt a hangszert, amely végül Debrecenbe kerül – tájékoztatott a dékán.

A zongorát szerződés szerint a gyár Budapestre szállítja, ahonnan Debrecenbe már a közbeszerzési eljárás nyertese, a hazai disztribútor juttatja el magát a hangszert és gyári tartozékait. A gyár igen kényes a szállítás körülményeire. Például ha a hőmérséklet -5 fok alatt van, akkor nem szállítanak. Ez az ötéves garancia egyik feltétele is. Ennek megfelelően – függően az időjárástól –, a hangszer akár már februárban is megérkezhet, de lehet, hogy csak kora tavasszal.

A bizonytalan érkezési időpont miatt nehéz az avatóhangverseny időpontjának tervezése, de elképzelhető, hogy többrészes programsorozattal ünnepel majd a Zeneművészeti Kar.

– A csúcsminőségű hangszer és a stúdió közeljövőben tervezett modernizálása lehetővé teszi azt, hogy a Liszt terem a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő lemezfelvételi stúdió funkcióját is elláthassa, így a keleti régióban egyedüliként lehet olyan környezetet és technikát biztosítani, ami végső soron számottevő bevételi forrásként is szolgál majd a Zeneművészeti Kar számára – tette hozzá Duffek Mihály dékán.

A hangszervásárlás 50 millió forintos célzott állami támogatással valósul meg.