Egyre közelebb a tésztahíd-világrekordhoz

Egyetem

496,8kg terhelést bírt el a november 9-i debreceni tésztahíd-építő verseny legstabilabb szerkezete.Maximum egy kilogramm tészta felhasználásával egy méter fesztávú hidat építettek a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építőmérnöki Tanszéke által hetedik alkalommal megrendezett TörDElő versenyre a debreceni, szegedi, nyíregyházi és kolozsvári csapatok, melyek középiskolai és egyetemi kategóriákban mérték össze szerkezeteik teherbírását. Összesen húsz csapat terhelte és törte össze tésztahídját a debreceni versenyen.

– Az első házi versenyünkön 2010-ben a legeredményesebb csapat szerkezete 36kg-ot bírt el. Az azóta nemzetközivé szélesedett TörDElő helyi eredményei viszont már egyre közelednek az 572kg-os világrekordhoz. A tésztahíd-építés nagyon megfogja a hallgatókat, akik a csapatmunkában való részvételt és az alkotás örömét egyszerre tudják átélni. A hallgatók generációról generációra adják tovább a szerkezetek elkészítéséhez szükséges mesterségbeli tudást, önálló műhelyként tevékenykednek a tanszéken – fogalmazott megnyitójában Kovács Imre, a DE Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének vezetője.

Az egyetemisták szervezőcsapatának vezetője, Szűcs Gabriella elmondta: huszonhárom csapat jelentkezett, de végül hét középiskolai és tizenhárom egyetemi tésztahíd-építő alakulat terhelhette meg a versenyen a körülbelül egy hét alatt elkészíthető szerkezeteket.

A súlyterhelés során a legjobban megépített hidak szinte szétrobbantak a versenyen, aminek az az oka, hogy minden részük egyszerre kapta meg a terhelést és egyszerre is adta fel a munkát. A kevésbé szimmetrikus hidak nem annyira látványosan, inkább egyszerűen eltörtek, szétreccsentek a súly mennyiségétől.

A középiskolai kategória legeredményesebb szerkezete 84,4 kg terhelést bírt ki, míg az egyetemi csoportban – megdöntve tavalyi 492kg-os rekordot – a Kolozsvári Műszaki Egyetem hallgatói diadalmaskodtak 496,8kg-os eredménnyel, így a TörDElő vándorkupáját ezúttal is ők vihették magukkal.

Egyetemünkről több csapat is folyamatosan részt vesz a versenyeken, egyik csapat átadja a másiknak a tudását, így javítjuk évről évre a teljesítményünket. A híd formája tavaly óta semmit nem változott, a csapatszellemen azonban javítottunk. Valószínűleg még ezt az eredményt is lehet fokozni – értékelt Szász Gábor, a győztes csapat tagja.

A verseny második helyezettje a debreceni műszakis Kovács Szimonetta lett, aki 407kg teherbírású, szépségdíjasnak is választott tésztahídját egymaga építette.

– Korábban is részt vettem már tésztahíd-építő versenyen, tudtam, mit és hogyan kell megépíteni. Voltak azonban nehéz pillanatok, például amikor fel kellett állítanom a hidat, ahhoz kellett segítséget kérnem. A probléma a terhelőelem ragasztásával volt, ha azt kiküszöbölöm, még jobb eredményt érhetek el a nagyon könnyű, 844 gramm súlyú szerkezettel. Láttam egyébként rajta, hogy ilyen szépet még nem készítettem, de meglepődtem a különdíjon – foglalta össze kimagasló teljesítményét Kovács Szimonetta.

A tésztahidak építése és törése jövőre is folytatódik, májusban Budapesten világbajnokságot rendeznek, ősszel pedig újra lesz debreceni verseny is. – Terveink szerint jövőre részt veszünk a betonból épített kenuk kupáján is, ahol a Dunán kell majd versenyezni a betonból készült vízi járművekkel – mondta Kovács Imre tanszékvezető.