Emlékszobor a radiológia atyjának

Egyetem

Elischer Gyula, a Radiológiai Klinika alapítója, az Orvostudományi Kar volt dékánja tiszteletére avattak emlékszobrot hétfőn a Debreceni Egyetemen.

Elischer Gyula a röntgen szakma világszerte elismert alakja volt, aki Budapesten született 1875-ben, ott végezte el az orvosi egyetemet, ahol 1889-ben avatták doktorrá. Debrecenbe az akkor szerveződő egyetemre 1921-ben tanszékvezetőként kapott meghívást, ő vezette a röntgenlaboratóriumot, majd kinevezték a Debreceni Tudományegyetem röntgenológiai professzorává, később az Orvostudományi Kar dékánjává. Munkája során súlyos sugárkárosodást szenvedett, és 1929-ben Budapesten hunyt el.

Az ünnepségen Battyáni István egyetemi docens, a Szakmai Kollégium Radiológiai Tagozatának elnöke kiemelte: az eseménynek különös aktualitást ad, hogy 120 éve fedezték fel a röntgensugarat, és 140 éve született Elischer Gyula professzor, aki a röntgenológia fejlesztésének szentelte életét. Elhangzott: ő volt Magyarországon az első professzor, aki önálló röntgenológiai intézetet vezetett, és a Debreceni Orvosi Egyesület elnöke tisztjét is betöltötte. Egyik legjelentősebb munkája a gyomor nyálkahártyájának szemléltetése volt.

– Ötvennégy évet kapott a sorstól, melynek mennyisége rövid volt, ám minősége, ahogyan élte az életét, világszínvonalra emelte. Munkái radiológiai tankönyvek részeivé váltak, és a klinikai vizsgálatoknak nem helyettesítő, hanem kiegészítő módszereként használta a radiológiát – összegezte Balla György egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinika Központ orvos-szakmai igazgatója.

Az ünnepségen ugyan személyesen nem lehettek jelen, de levélben köszönetüket fejezték ki nagyapjuk emlékének ápolásáért Elischer Gyula külföldön élő unokái.

A Radiológiai Klinikával szemben felállított emlékszobrot, Kövér József szobrászművész alkotását, Édes István, a Klinikai Központ főigazgatója és Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja leplezte le. Az ünnepség végén az egyetem professzorai koszorúval fejezték ki tiszteletüket az iskolateremtő professzor életműve előtt.