Határon átívelő agráregyüttműködés

Egyetem

A kutatások összehangolására kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja három határon túli kutatóintézettel.

– Az Agrártudományi Központ karcagi és nyíregyházi kutatóintézeteinek több évtizedes kapcsolata van az érintett határon túli kutatóhelyekkel, s ez az együttműködés most kibővül a debreceni agrárközpont tangazdaságával. A megállapodás révén a konzorcium hatékonyabban tudja kihasználni egyesített erőforrásait, és pályázatokon is sikeresebben vehet rész – hangsúlyozta Komlósi István főigazgató szerdán, az aláírást megelőző sajtótájékoztatón.

Az intézetek tevékenysége szerteágazó, ezért az együttműködés a mezőgazdasági kutatás számos részfeladatát öleli fel. A négy ország agrárkutatói elsősorban korszerű talajművelési technológiák kidolgozásában, a szaktanácsadás fejlesztésében, általuk kifejlesztett növényfajták közös vizsgálatában működnek együtt, de közösen pályáznak intézeteik műszerfejlesztésére, publikációk megjelenttetésére és rendezvények tartására. A munkában az egyetem Gazdaságtudományi Kara (GTK) is részt vesz.

– A GTK a Debreceni Egyetem agrárkarának bázisán nyugszik, abból nőtte ki magát, így nemcsak az oktatás, hanem a kutatás területén is szorosan együttműködünk. Többek között mi indítjuk a vidékfejlesztési és a gazdasági agrármérnök képzéseket, illetve a főbb ágazatok költség- és jövedelemelemzésével is foglalkozunk. A most induló új együttműködés elején azt tisztázzuk, hogy ökonómiai vonatkozásban mely részterületekhez tudunk csatlakozni – tájékoztatott Popp József dékánhelyettes.

A dokumentumot az Agrártudományi Központ, a Gazdaságtudományi Kar, a nyitrai Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Centrum, az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia Kárpátaljai Állami Mezőgazdaság Nagybaktai Kísérleti Állomása és a Román Mezőgazdasági Kutatóintézet livadai kísérleti állomásának a képviselői írták alá. A több évtizedes közös munka révén, a három határon túli intézmény örömmel csatlakozott a Debreceni Egyetem kezdeményezéséhez.

A most aláírt megállapodás öt évre nyújt hivatalos keretet az együttműködésre, amelynek keretében a kárpátaljai kutatókkal közösen pályázhatnak az Ukrajna előtt megnyitott európai uniós forrásokra is.