Piacképes ösztöndíjasok az agrárkaron

Egyetem

Idén a Debreceni Egyetem újabb három agráros hallgatóját támogatja ösztöndíjjal Magyarország piacvezető mezőgazdasági vállalkozása.

A KITE Zrt. tavaly hirdetett először ösztöndíjpályázatot a Debreceni Egyetemen tanulók számára, akkor hatvanan jelentkeztek. Agrárterületről három, gazdálkodási szakirányról pedig két hallgatóval kötöttek keretszerződést, ami a diákok tanulmányainak befejezéséig szól. Az ösztöndíjasok hetente két napot dolgoznak, lépésről lépésre minden – szakirányuknak megfelelő – üzletág munkájába bevonják őket: elsőként adminisztratív jellegű, majd idővel önálló feladatokat is el kell látniuk.

-A hozzánk szerződött egyetemisták átlag feletti mértékben motiváltak, szakmai gyakorlatukat is nálunk töltötték, diplomamunkájukhoz is itt választottak témát. Az egyetemen megszerzett szakmai tudásuk kétségkívül piac- és versenyképes. Amiben még fejlődniük kell ahhoz, hogy minden szempontból felkészültek legyenek, az a kommunikáció és a problémamegoldó képesség, ezeket viszont itt, a mindennapi munka során tudják fejleszteni. Bízunk abban, hogy tanulmányaik befejezése után tovább foglalkoztathatjuk majd őket – értékelt Vincze Gergő, a KITE Zrt. szervezetfejlesztési vezetője.

Vincze Gergő hozzátette: a pozitív tapasztalatokra építve a cég mindenképpen folytatni kívánja az ösztöndíjprogramot a Debreceni Egyetemmel a következő években is.

– Idén is meghirdettük a lehetőséget, a 35 jelentkező közül további hárommal kötünk szerződést. Mindenképpen jövőbemutató ez az együttműködés az egyetemmel, ami alapjaiban hasonlít az idén beindított duális képzés rendszeréhez – értékelt a szervezetfejlesztési vezető.

Az ország felsőoktatási intézményei közül a Debreceni Egyetem indított legnagyobb létszámmal duális képzést agrárterületen: mezőgazdasági mérnök, élelmiszermérnök, állattenyésztő- és növénytermesztő mérnök szakokon összesen tíz hallgatóval.