Tanévkezdő Szenátus

Egyetem

A nyári jogszabályváltozások miatt az egyetem több szabályzatát is módosítani kellett – többek között ezekről is döntött a Szenátus pénteki ülésén.

Balogh László kinevezésével indult a Debreceni Egyetem Szenátusának október 2-ai ülése. A Sporttudományi Koordinációs Intézet új igazgatójának Szilvássy Zoltán rektor adta át az erről szóló dokumentumot, aki megjegyezte, hogy a ‎központ stratégiailag meghatározó intézet, az egyetem sporttudományi oktatásainak és kutatásainak alappillére.

Szilvássy Zoltán rektori beszámolójában kiemelte: jelentős minőségi változásokon ment keresztül az egyetem nemzetközi kapcsolatiban: az elmúlt időszakban két országgal – Szlovéniával és Kínával –is szorosabbra fűzte a szálakat.

– Az Innolife: Healthy Living and Active Ageing program nyomán, a szlovén Maribori Egyetemmel kötött tematikus megállapodást az intézmény. Az együttműködéshez kapcsolódóan formálódik egy osztrák-horvát-cseh-szlovén-magyar összefogás, amelynél az országok második legnagyobb városai (Graz, Split, Brno, Maribor, Debrecen) – melyek mind egyetemvárosok – nagy európai programok kapcsán szövetségre lépnek egymással. Kínával az agrártudomány és az élelmiszeripar révén kerülünk közelebbi kapcsolatba, ugyanis néhány napja jelentették be, hogy az ázsiai ország megnyitja kapuját a magyar tejexport előtt, s hamarosan magas szintű kínai delegáció érkezik Magyarországra, amely egy tejporgyár létesítésének lehetőségét vizsgálja, ennek az innovációs bázisa lehet a Debreceni Egyetem – fejtette ki Szilvássy Zoltán.

A rektor felidézte, hogy szeptember elején adták át a Nagyerdei Stadionnál a HALL-t, az ország legnagyobb hallgatói klubját, amely kiváló példa az egyetem, a HÖK és a Campus Kft., valamint a város és a stadiont üzemeltető cég együttműködésére.

A migrációs helyzetről szólva Szilvássy Zoltán elmondta: a felsőoktatási államtitkár a nyár közepén hívta össze a nagy egyetemek rektorait, és bejelentette, hogy a Magyarországot érintő migrációs problémák tudományos igényű kutatására külön alapot nyitnak. A Debreceni Egyetem részéről Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja tartja a kapcsolatot a minisztériummal, a kar Nemzetközi Interregionális Társadalomtörténeti és Néprajzi Kutatóközpontja pedig novemberben, a tudomány hónapjában Menekülők, migránsok, új hazát keresők címmel tudományos konferenciát tart.

Először szervezett Rekori-Kancellári Szemináriumot a Magyar Rektori Konferencia, ahol bejelentették, hogy idén új, az egyetem stratégiai céljait, küldetését bemutató intézményfejlesztési tervet kell készíteni, amit a januárig felálló konzisztóriumnak kell majd ellenjegyeznie. A konzisztóriumba a rektor, a kancellár és a hallgatói képviselő mellé három főt delegál a minisztérium, s egyik első feladatuk az intézményfejlesztési terv elfogadása lesz.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a most induló félév kapcsán számolt be a szenátusi ülés résztvevőinek az idei felvételi eredményekről. A téli keresztféléves felvételivel, az általános és a pótfelvételi eljárásokkal, valamint a külföldi hallgatókkal együtt idén 8107 hallgató kezdte meg a tanulmányait a Debreceni Egyetemen.

Bács Zoltán kancellár beszámolójában kiemelte: az elmúlt időszakban a felsőoktatási törvény és közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény is változott, ami miatt az egyetemi szabályzatokat is módosítani kell.

– Bevezették a mesteroktatói munkakört, az egyetemi docenseknél pedig a habilitált egyetemi docens kategóriát, illetve rövidesen felállnak a konzisztóriumok. A törvényváltozások és a tavaszi ÁSZ-ellenőrzés tapasztalatai nyomán felülvizsgáljuk az intézmény belső szabályzatait – sorolta Bács Zoltán kancellár.

A Szenátus pénteki ülésén döntött címzetes egyetemi tanári cím és Professor Emeritus címek adományozásáról, valamint többek között módosították a Debreceni Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát, a Karok Működési Rendjét, a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatot, a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzatot.

Ugyancsak támogatták a Manchesteri Metropolitan Egyetemmel kötött sporttudományi együttműködést, melyet Csernoch László tudományos rektorhelyettes és Bács Zoltán kancellár írt alá Manchesterben.

– A Debreceni Egyetem májusban csatlakozott az alkalmazott kutatások fejlesztését támogató CARPE konzorciumhoz, melynek vezetője az angliai intézmény. A két egyetem számos területen tud együttműködni, több olyan projekt is van, amelyben jelenleg is együtt dolgoznak a debreceni és manchesteri kutatók – tájékoztatott Csernoch László rektorhelyettes.
unideb.hu