XIII. Mentálhigiénés Egyetemi Napok

Egyetem

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő előadásával indul október 6-án a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ rendezvénye.

Szociális ellátással foglalkozó szervezetek szakmai konferenciájával, nyilvános, a menekültkérdéssel foglalkozó előadással, interaktív színházi társasjátékkal, tréningekkel és a hagyományos labdarúgó kupával várja a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (DEMEK) október 6-13. között az érdeklődőket nyilvános és ingyenes nagyrendezvényén.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a Mentálhigiénés Egyetemi Napok sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Debreceni Egyetem az országban elsőként alapított mentálhigiénés központot 2001-ben, sőt a 90-es években egyedüliként Debrecenben indult mentálhigiénés képzési program a hazai egyetemek közül.

– A testi egészség mellett legalább olyan fontos a lélek épsége, egy olyan nagy intézményben, mint a Debreceni Egyetem, ahol harmincezer hallgató és több ezer oktató dolgozik, biztosítanunk kell a mindenki számára elérhető mentálhigiénés szolgáltatásokat – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A Mentálhigiénés Egyetemi Napokat minden évben az október 10-i mentálhigiénés világnaphoz kapcsolódóan rendezi a központ, karöltve a Lelkierő Egyesülettel.

– Az idei rendezvény hívószavai az aktualitás és élményszerűség. Az egyetemi hallgatók és a szélesebb nyilvánosság számára is érdekes programokat állítottunk össze, amelyek mind ingyenesen látogathatók. Újvári Enikő október 7-én a család és a karrier összeegyeztetésének dilemmájáról tart előadást, Hevesi Kriszta szexuálpszichológus pedig október 13-án az átalakulóban lévő szexuális kultúra fiatalokra gyakorolt hatását elemzi. A mindennapi pénzbeosztásról, arról, hogy miként lehet megélni a havi jövedelemből, egy interaktív színházi előadás, a Sociopoly részeseiként bővíthetik a résztvevők az ismereteiket, akiket a színészek ténylegesen bevonnak majd a játékba október 12-én 18 órától a Kazánházban – tájékoztatott Berényi András, a DEMEK központvezetője.

– A közösségi média hatásai, többek között az online zaklatás jelensége is terítékre kerül az október 9-i konfliktusmenedzsment tréningen, melyet Klausz Melinda, a közösségi média specialistája tart majd a Mentálhigiénés Egyetemi Napokon, melynek visszatérő programja a mentál futball vándorkupa, amin külföldi hallgatók is részt vesznek, idén körülbelül kétszáz fiatalt várunk sportolni a DEAC pályára – folytatja a programok ismertetését Juhász Béla Szilárd, a DEMEK munkatársa, a Lelkierő Egyesület elnöke.

A Mentálhigiénés Egyetemi Napokról a szakmai tanácskozás sem hiányozhat, a szociális ellátással foglalkozó szervezetek képviselőinek műhelykonferenciát, az egyetemen tanuló fogyatékkal élő hallgatóknak pedig Esélyegyenlőségi Főrumot rendeznek.

Az egyhetes rendezvény október 6-án 17.30-kor Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő előadásával veszi kezdetét a Debreceni Egyetem Főépületének Auditorium Maximum termében, amely nemcsak a migrációról és politikai következményeiről szól majd, hanem olyan kérdésekre is rávilágít, amik a mindennapi életünkre is hatással vannak: milyen a biztonságérzetünk, hogyan vagyunk más kultúrák elfogadásával, a stigmatizációval, az elfogadással?

undieb.hu