Utánpótlásképzés óramű pontossággal

Egyetem

Mauro Giussani, a Svájci Labdarúgó Szövetség utánpótlás-képzési szakembere tart a héten előadásokat a Debreceni Futballegyetemen.

– A svájci utánpótlásképzés legfontosabb pillérei az akadémiák és a partnerklubok – jelentette ki Mauro Giussani, a Svájci Labdarúgó Szövetség Képzési Központjának technikai vezetője, a Team Ticino utánpótlás-képzési igazgatója kedd este a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán, ahol az Edzőképzés I. kurzusra járó hallgatóknak tartott előadást a Debreceni Futballegyetem című képzéssorozat keretében.

– Minden esetben az egyéni fejlesztés áll az utánpótlásképzés középpontjában, a csapat eredményessége csak ezt követi – hangsúlyozta prezentációjában Mauro Giussani, aki elmondta, hogy a résztvevő diákok képzése percről percre, óráról órára, napról napra le van bontva, óramű pontossággal vannak megtervezve a foglalkozások.

– Mindenki más, hagyni kell, hogy a játékos saját maga találja meg az örömöt a labdarúgásban. Éppen ezért a megfelelő gondolkodásmód kialakítása áll a képzés középpontjában, nem a fizikai és technikai felkészítés. Az edzők nem diktálnak, hanem hagyják, hogy a gyerekek saját maguk fedezzék fel a gyakorlatokat – magyarázta a svájci szakember.

Mauro Giussani kifejtette: Svájcban 14 utánpótlás-képzési központ, akadémia van, melyek a területileg hozzájuk tartozó klubokkal működnek együtt. Az U12-es, U13-as, U14-es korosztályok a kluboknál vannak, de a játékosok képzése az akadémia iránymutatásával történik. Az U15-ös, U16-os, U17-es, U18-as és U21-es csapatok legtehetségesebb játékosait kiválasztja a központ, ők már az akadémián készülnek, ahol a központ saját egyesületében játszanak. Aki nem jut be a központ csapatába, az a saját klubjánál folytatja a munkát, de minden évben tartanak kiválasztást, így bármikor vissza lehet kerülni a korosztály legjobbjai közé.

A svájci szakember kiemelte: a 16 éveseknél megvizsgálják a játékosok biológiai életkorát, csak azok játszhatnak a saját korosztályokban, akik már fizikailag és szellemileg is elég fejlettek, a többiek még maradnak az alsóbb korosztályban.
Mauro Giussani hozzátette, hogy a képzések során nagy hangsúlyt fektetnek az iskolákkal való együttműködésre, odafigyelnek a diákok tanulmányaira, és ha valakinek valamilyen tárgyból elmaradása van, akkor az akadémia a különórák vételét is biztosítja.

A Debreceni Egyetem a „3. misszió – Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon” című pályázat keretében szeptembertől novemberig a labdarúgás oktatási és kutatási hátterére fókuszáló Nemzetközi Labdarúgó Konferenciát tart. A programsorozat részeként nemzetközileg elismert szakemberek tartanak edzőképzést Debrecenben, melynek célja, hogy az utánpótlásképzésben dolgozók hozzájussanak modern, nemzetközi szintű ismeretekhez. Mauro Giussani a képzéssorozat második előadója, a múlt héten „az edzők edzőjének” is nevezett Horst Wein és Marcello Nardini tartott előadásokat a Nagyerdei Stadionban és a Debreceni Labdarúgó Akadémián.