Professzorok az Academia Europaea-ban

Egyetem

A Debreceni Egyetem két egyetemi tanárát, Fésüs Lászlót és Csiba Lászlót az Academia Europaea tagjává választották.

Az 1988-ban alapított intézmény tanácsa legutóbbi ülésén 248 új tagot választott, közülük tízen magyarok. Tagja lett az Academia Europaea-nak a Magyar Tudományos Akadémia három tagja – köztük Fésüs László biológus, a Debreceni Egyetem Molekuláris Medicina Kutatóközpont vezetője, valamint az MTA doktoraként Csiba László neurológus, a DE KK Neurológiai Klinika igazgatója. Velük együtt már száz fölé emelkedett az Academia Europaea magyar tagjainak a száma.

Az intézménynek összesen már több mint 3500 tagja van, akiket az európai országok állampolgárai közül választanak. Az Academia Europaea huszonkét szekciója a tudomány valamennyi ágát magában foglalja: a természettudományokat, az élettudományokat és a társadalomtudományokat egyaránt.

Az Academia Europaea célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.