Debreceni futballegyetem – Horst Wein: a jövő focija a tudásra épül

Egyetem

A jövő focija a tudásra épül: egy kilogramm agy a labdarúgásban többet ér, mint egy kilogramm izom – mondta “az edzők edzőjének” tartott Horst Wein kedden, a Debreceni futballegyetem keretében a Nagyerdei Stadionban tartott sajtótájékoztatón.

A szakember, akinek 31 országban használják az edzési módszereit, a világon eddig 12 ezer edzőt tanított és mentorált a spanyol FC Barcelonától a kolumbiai Sante Féig.

A Debreceni futballegyetem első előadójaként Horst Wein részletesen ismertette azt az edzéstechnikát, amelyet különböző korosztályú gyerekek képzésére dolgozott ki, s amelyet már hatékonyan alkalmaznak Németországban. A neves tréner a gondolkodást nevezte a legfontosabb erénynek, ami szerinte megelőzi a fizikai erőnlétet is. Szavai szerint “a fejben kezdődik az a gondolat, ami a lábban végződik” és a labdarúgásban eredményre vezet.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a Debreceni futballegyetemről elmondta: a DE a “3. misszió – Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon” című pályázat keretében szeptembertől novemberig a labdarúgás oktatási és kutatási hátterére fókuszáló nemzetközi labdarúgó konferenciát tart.

A programsorozat célja: a hazai utánpótlás-labdarúgás bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe, együttműködés a külföldi felsőoktatási intézmények sportirányú projektjeivel, valamint a nemzetközi tapasztalatok bevonása a hazai szakmai gondolkodásba – tette hozzá.

A konferencia részeként nemzetközileg elismert szakemberek tartanak edzőképzést Debrecenben, amelynek célja, hogy az utánpótlásképzésben dolgozók hozzájussanak modern, nemzetközi szintű ismeretekhez – mutatott rá Bács Zoltán, a DE kancellárja.

Kiemelte: a program során a hazai tudástranszfer és a nemzetközi tudás elérése jegyében az elismert előadók hetente 2-3 egész napos tréning keretében kiscsoportos foglalkozáson adják át tudásukat az egyetemi szakembereknek, a debreceni és kelet-magyarországi labdarúgóedzőknek, testnevelő tanároknak, sporttudományos képzésben résztvevő egyetemi hallgatóknak.

A projekt részeként az egyesületi és egyetemi labdarúgás terén tudományos tevékenységet végző olasz, holland, spanyol, német és angol szakembereket hívtak meg, akiktől a nemzetközi gyakorlatokat adaptálhatják a magyar szakemberek – jelezte Hegedűs Gábor, a debreceni Olasz focisuli igazgatója.

Herczeg András, az NB I-es debreceni futballcsapata volt trénere, a debreceni futballakadémia vezetője elmondta: a mostani képzés anyagát beépítik az akadémiai utánpótlás-nevelés edzési programjába.

Matthias Lochmann, a Nürnbergi Egyetem professzora a sajtótájékoztatón elismeréssel szólt a Debreceni Egyetemen folyó sporttudományi programról. Kiemelte annak komplexitását, amelyből a gyerekek és az edzők mellett a szülők, az iskolák és az egész iskolarendszer profitálnak.

A Nagyerdei Stadion lelátóján tartott sajtótájékoztató idején a gyepen Marcello Nardini olasz utánpótlás-képzési szakember a debreceni Olasz focisuliban futballozó gyerekekkel tartott látványos edzésbemutatót, amit a nézőtérről a Debreceni futballegyetemre érkezett több mint száz szakember tekintett meg.

A november 19-ig tartó programsorozatra további osztrák, olasz, portugál, svájci, német és máltai szakembereket várnak Debrecenbe.