A debreceni autó volt a leggyorsabb

Egyetem

Első helyen végeztek saját építésű autójukkal szeptember 19-én az MVM Energia Futamon a debreceni műszakisok.

Ötödik alkalommal rendezték meg Budapesten az MVM Energia Futamot, amelyen a hazai felsőoktatási intézmények hallgatói versenyezhettek saját tervezésű járműveikkel. A Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapatai minden évben újabb és újabb fejlesztéseket mutatnak be a versenyeken.

– 2008 óta több mint harmincöt autó készült a Műszaki Karon, melyek építésében gépészmérnök, mechatronikai mérnök és műszaki menedzser szakos hallgatók egyaránt részt vettek, kiváló a tanszékek között az együttműködés. A gépészmérnök szakon belül működik a járműtechnikai szakirány, ami a sikerek és a szakmai munka miatt nagyon népszerű a fiatalok körében – tájékoztatott Ráthy Istvánné, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője.

A debreceni műszakisok a 2015-ös MVM Energia Futamon összesen öt járművel indultak: két elektromos autóval, egy sűrített levegővel hajtott járművel és két motorral. Az első helyet az Épített jármű kategóriában szerezték meg, maguk mögé utasítva a többi műszaki egyetem csapatait. A versenyen tíz perc alatt kellett minél több kört megtenni, a nyertes debreceni autó tizenhét körrel ért a célba.

– Az autót 48 voltos, soros DC motor hajtja, végsebessége 75km/h, a megtehető távolság pedig versenykörülmények között is eléri a 20 km-t – mutatta be a járművet Huri Dávid, az autó sofőrje. A győztes csapat nevezett tagjai: Varga Tamás Antal, Halász Tibor, Sipos Kristóf, Huri Dávid.

A fejlesztések a verseny után sem állnak meg, több fronton is erősítenék az autót.

– Kompozit technológia alkalmazásával szeretnénk súlycsökkentést elérni a burkolaton, kísérletezünk a hajtáslánc átalakításával, és folyamatban van a telemetria-fejlesztés is – vázolta az elképzeléseket Mankovits Tamás tanszékvezető-helyettes.

A győzelemmel egymillió forintot is nyert az egyetem, amit nemcsak fejlesztésre fordítanak, de a résztvevő hallgatók munkáját is elismerik belőle. A Debreceni Egyetem Műszaki Karának motorosai egy harmadik és egy hatodik helyet szereztek, a sűrített levegővel hajtott jármű ötödik lett, illetve az Épített jármű kategóriában a negyedik helyen is debreceni autó gurult a célba.

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft