Magyar specialitások estje

Egyetem

Táncházzal és magyaros vacsorával köszöntötte mintegy háromszáz külföldi cserediákját a Debreceni Egyetem.

A 2015/2016-os tanév első szemeszterében csaknem 300 külföldi ösztöndíjas kezdi tanulmányait az intézményben. A legtöbben, 160-an Erasmus-ösztöndíjjal érkeztek Európa országaiból, emellett Nigériából, Kínából, Ecuadorból, Koreából, Jordániából, Brazíliából, Iránból és Irakból is jöttek hallgatók. Rajtuk kívül a „Tudományok határok nélkül”, azaz a „Science without borders” program révén harminc diák van Brazíliából, az egy évvel ezelőtt indult „Stipendium Hungaricum” elnevezésű kormányzati felsőoktatási ösztöndíjprogramban pedig százan választották a Debreceni Egyetemet.

A Hallgatói Külügyi Bizottságnak köszönhetően idén csaknem hetven magyar és külföldi hallgatókból álló csapat, az Erasmus Buddy segíti a nemrég érkezett külföldi diákok beilleszkedését és mindennapjait.

A Welcome Dinner estjén a külföldi hallgatók töltött káposztát és rétest kóstolhattak, emellett a bátrabbak az ágyas meggypálinkával is megismerkedhettek. A kulturális programok között idén is népszerű volt a táncház, ahol a Szeredás Hagyományőrző Egyesület húzta a talpalávalót.

– Az este nagyon sikeres volt, rengeteg diák és meghívott vendég jött el, mindannyian élvezték az estét, ízlett nekik a magyaros vacsora, a pálinka és örömmel próbálták elsajátítani a néptáncot. Számítunk arra, hogy a további eseményeken is szép számban vesznek részt a cserediákok, illetve helyi Erasmus Buddy társaik – fogalmazott Erdei Regina, a DEHÖK Egyetemi Hallgató Külügyi Bizottságának új elnöke.

A bizottság tagjai az ősz folyamán rengeteg programmal készülnek: budapesti, nyíregyházi és tokaji kirándulások, nemzetközi vacsora, Social Erasmus hét, karaoke- és magyar mozi-est, kupakgyűjtés, valamint tandem-program is szerepel a tervek között.