Science Café szeptember 16-án

Egyetem

A gyógyszerfejlesztés rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket a Science Cafe, a Debreceni Egyetem ismeretterjesztő sorozatának következő előadója.

– A gyógyszerek hozzátartoznak mindennapjainkhoz, életünk és egészségünk nehezen képzelhető el nélkülük – vallja Juhász László, a Debreceni Egyetem Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi docense. A társadalom nagy része ugyanakkor kevéssé van tisztában azzal, milyen hosszú fejlesztési periódust kell végigjárnia egy gyógyszer-jelölt molekulának, mik ennek a folyamatnak a lépései, mekkorák a költségei.

– Érdemes felidézni a mai értelemben vett gyógyszerek kialakulásának történetét, hogy milyen út vezetett a népi gyógyászattól az első felfedezésekig, illetve a mai szisztematikus, digitális fejlesztési módszerekig. Mérföldkövek fémjelzik ezt az utat: például a penicillin, amelyet az 1920-as években fedezett fel a skót Alexander Fleming, de csak évtizedekkel később, az 1940-es években, a ll. világháborúban, illetve azt követően terjedt el. Ma már nem telik el ennyi idő az ötlettől az orvosság megjelenéséig, de 7-10 évet még mindig igénybe vesz a folyamat – attól függően, mennyire széleskörűek a tesztelések.

A Debreceni Egyetem Szerves Kémiai Tanszékén több mint 15 évvel ezelőtt kezdődött az a kutatás, amely során a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének egy új lehetőségét kutatják. Olyan molekulák előállítása a cél, melyekkel lehetőség van a máj cukor-anyagcseréjét befolyásolni, és ezáltal a vércukorszintet szabályozni.

– Az általunk előállított vegyületek hatékonyságát elsősorban in vitro (nem élő szervezeten végzett) vizsgálatokkal tesztelik, azonban a leghatékonyabb származékok esetében in vivo (élőlényeken végrehajtott) tesztek is bizonyítják azok hatásosságát. Azt azonban, hogy az előállított származékok közül mikor jut el valamelyik a „gyógyszerjelölt” státuszig és a klinikai fejlesztés fázisaiba, azt nem tudni – mondja Juhász László.

A gyógyszerfejlesztés folyamatát bemutató Science Cafe-előadás szeptember 16-án, szerdán 17 órakor kezdődik a Fórum bevásárlóközpontban, a Libri könyvesboltban (Debrecen, Csapó u.30.).

“A Science Café programokat a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0001 számú projekt támogatta.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.”

undieb.hu