Egyedülálló transzplantációs kurzus indul Debrecenben

Egyetem

Hazánkban elsőként a Debreceni Egyetemen indult kötelezően választható kurzus „Szerv-, és szövetátültetés alapjai” címmel orvostanhallgatóknak.

– A szerv-, és szövetátültetés napjainkban már rutingyakorlat a legtöbb országban, az egészségügyi ellátás legmagasabb szintjét jelenti, ezért úgy gondoljuk, hogy az orvostanhallgatók alapképzésében kötelező ezen ismeretek átadása egy önálló választható tantárgy formájában is – indokolta a kurzus indításának szükségességét Nemes Balázs, az Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszékének vezetője.

A hallgatók ebben a szemeszterben az egyes szakterületek (szív-, máj-, tüdőátültetés, csontvelő- és cornea-transzplantáció) elismert szakembereinek tolmácsolásában ismerkedhetnek meg a szerv-, és szövetátültetés nemzetközi, valamint hazai gyakorlatával, továbbá az eddig elért eredményekkel. A kurzus az általános, családorvosi pályára készülőknek és az egyes szakterületek leendő orvosainak is hasznos ismereteket nyújt.

A Debreceni Egyetemen az elmúlt években dinamikusan növekedett a veseátültetések száma. Míg 2013-ban 21, 2014-ben 41, eddig idén eddig már 40 veseátültetést végeztek a Sebészeti Intézetben. Nemes Balázs szerint ezt a számot akár 70-re is tudnák növelni. A tanszékvezető úgy véli, Debrecenben minden adott lenne ahhoz, hogy májátültetéseket is végezhessenek az intézményben, ehhez azonban törvénymódosításra is szükség van.

A 2013-as Eurptranszplanthoz való csatlakozás után hazánk is részévé vált annak a közösségnek, amelynek nyolc ország 77 transzplantációs centruma tagja. A közös várólistára évente 11 ezer új jelentkező kerül fel, közülük legtöbben vesére várnak. Közülük tavaly 7700-an kaphattak új szervet.

unideb.hu