8000 elsőst köszöntöttek a Debreceni Egyetemen – Képek

Egyetem

Történetének 101. tanévét nyitotta meg vasárnap a Debreceni Egyetem a Főnix Csarnokban. Több mint 8000 elsőéves hallgató kezdi tanulmányait.

– A magyar nemzet határai ott vannak, ameddig a szelleme terjed. Ennek a szellemnek az alma matere elsősorban az egyetem, melynek Önök ma teljes jogú polgárai lesznek – köszöntötte Apponyi gróf szavaival az első éves hallgatókatSzilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepségén. Hozzátette: hazánkat mi magyarok karddal és lóról kilőtt nyilakkal szereztük meg, de a kereszttel tartottuk meg, és a tudással indítottuk fejlődésnek.

A rektor kiemelte: 1914-ben mindössze 300 diák kezdte meg tanulmányait, most több mint harmincezer hallgatója van az egyetemnek, és a jelentkezések alapján a vidéki felsőoktatási intézmények között egyértelműen a Debreceni Egyetem a legnépszerűbb.

Szilvássy Zoltán szerint a Debreceni Egyetemnek az oktatáson túl nagyon fontos feladata a gazdaság fejlődésében való szerepvállalás, a régió kulturális központjaként való megfelelés. Az egyetem körül az elmúlt években nagyon fontos, a nemzet számára is lényegesen prosperáló ágazatokban jöttek létre együttműködések, amelyekben nagyon fontos az egyetem Debrecen városához, a vállalatokhoz és a pénzintézetekhez fűződő kapcsolata.

Az ünnepélyes eskütételt követően Papp László, Debrecen polgármestere beszédében arra hívta fel az első éves hallgatók figyelmét, hogy a város és az egyetem együttműködésének köszönhetően már most megteremtették annak a lehetőségét, hogy a diploma megszerzését követően a helyi munkaerőpiacon jól érvényesíthető tudással élhessenek a diákok.

A rendezvényen első alkalommal adták át a Debreceni Egyetem Alumni díját, melyet olyan szervezetek kaphatnak meg, amelyek az intézménnyel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, támogatják az egyetemet céljainak megvalósításában, illetve kiemelt foglalkoztatói a Debrecenben végzett hallgatóknak. Az elismerést idén a TEVA Zrt. kapta.

Unideb.hu

Galéria: